Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Sancrul moale (sancroidul)

Sancrul moale sau sancroidul este o boala cu transmitere sexuala majora cauzata de Haemophilus Ducreyi, specifica tarilor lumii a treia.

Semne si simptome

Boala debuteaza dupa o perioada de incubatie de maxim 7 zile, si se manifesta mai ales la barbati, femeile fiind purtatoare asimptomatice.

Prima leziune care apare la locul contactului infectant este o pata sau o proeminenta rosietica care devine o vezicula plina cu puroi. Aceasta se erodeaza rapid si da nastere unei ulceratii bine delimitate.

Atat spontan, dar mai ales la palpare, leziunea este dureroasa.

Sediul obisnuit este pe mucoasa genitala externa si pe tegumentul din jurul organelor genitale, dar pot fi prezente si leziuni extragenitale (in jurul anusului, pe san, pe degete, la nivelul extremitatii cefalice).

Sancrul evolueaza spre vindecare spontana (in general) cu cicatrice si se asociaza in 1/2 din cazuri cu adenopatie regionala inflamatorie, care apare la 1-2 saptamani dupa sancru.

Tratament

Tratamentul consta in administrarea de antibiotice sau sulfamide:

  • tetraciclina 500 mg x 4/zi 14 zile
  • co-trimoxazol 4 tb in doza unica sau 1 tb x 2/zi 7-14 zile
  • sulfatiazina 4 g/prima zi, apoi 1 g x 3/zi 7-10 zile
  • de rezerva (in caz de rezistenta la cele de mai sus): eritromicina 2 g/zi 14 zile, doxiciclina 100 mg x 2/zi 14 zile, spectinomicina, ciprofloxacina, ceftriaxone

Local se practica spalaturi cu solutie salina.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii