Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Condilomul acuminat anal

Tratament

Optiunile de tratament includ electrocauterizarea, excizia chirurgicala sau ambele.Condiloamele care apar in interiorul canalului anal vor fi tratate aproape intotdeauna prin cauterizare sau extirpare chirurgicala.

Excizia chirurgicala s-a dovedit a avea rata cea mai mare de succes si cel mai scazut procent de recidiva.

Din nefericire, majoritatea cazurilor necesita numeroase interventii deoarece virusul care cauzeaza aparitia condiloamelor poate supravietui in tesuturile inconjuratoare. Zona poate fi sanatoasa pentru o perioada de 6 luni sau mai mult pana la recidiva.

Chirurgia laser reprezinta o alta posibilitate de tratament, insa necesita efectuarea unei anestezii locale, generale sau spinale, in functie de numarul si de localizarea condiloamelor.

Electrocoagularea, tehnica ce foloseste curentul electric pentru a distruge condiloamele, este cea mai dureroasa procedura realizata pentru a trata condiloamele acuminate anale, si in general este indicata in cazul negilor de dimensiuni mai mari. Se efectuaza sub anestezie locala, si poate cauza scurgeri sau sangerari anale.

Dupa interventie este necesara efectuarea unor controale medicale pentru a se urmarii evolutia pacientului (daca n-au reaparut negii). Se recomanda ca pacientii sa viziteze medicul la fiecare 3-6 luni in urmatorii 1-2 ani, adica exact cat dureaza perioada de incubatie a papiloma virusului uman.

Laserul cu dioxid de carbon si electrodisecarea constituie alte optiuni de tratament, insa sunt rezervate de regula cazurilor extinse de condiloame sau celor care recidiveaza in ciuda numeroaselor tratamente.

In cazul condiloamelor mici care afecteaza doar pielea din jurul anusului, sunt disponibile diverse medicamente, care pot fi aplicate direct pe suprafata negilor de catre un medic sau chiar de catre pacient. Acestea includ:

  • rasina de podophyllum - sunstanta obtinuta din extracte citotoxice din diferite planete. Acest agent ofera o rata de vindecare de 20-50% cand este folosit singur (nu in combinatie cu alte medicamente). Este aplicat saptamanal de catre medic, si indepartat prin spalare de catre pacient la 6 ore dupa aplicare.
  • podofilox - agent ce poate fi folosit chiar de catre pacient. Se aplica de 2 ori pe zi, timp de pana la 4 saptamani. El are o rata de succes usor mai ridicata decat rasina de podophyllum, si poate fi utilizat si in preventia aparitiei negilor.
  • acid tricloracetic - este disponibil in concentratii de pana la 80% pentru tratamentul condiloamelor acuminate. Are actiune de cauterizare a pielii, dar cauzeaza mai putina iritatie decat medicamentele mai sus mentionate. Insa, gradul de recurenta este mai ridicat in cazul sau.
  • bleomicina - prezinta dezavantajul ca trebuie injectata de catre medic in fiecare leziune in parte.
  • imiquimod 5% crema - medicament ce poate fi aplicat direct de catre pacient. Se foloseste de 3 ori pe saptamana, pentru o perioada de pana la 16 saptamani.
  • medicamente pe baza de interferon - agenti cu actiune antivirala si antitumorala. Trebuie injectate in fiecare leziune de 2 ori pe saptamana, pentru o perioada de pana la 8 saptamani.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii