Afectiune infectioasa acuta a rinichiului, mai frecvent de origine bacteriana, ce afecteaza sistemul colector renal si parenchimul (tesutul renal care formeaza urina). Sunt intalnite predominant la femei, iar maximul de incidenta este de 20-40 de ani.
Semne si simptome
Triada: febra, dureri lombare, piurie, este de cele mai multe ori edificatoare. Debutul este in general brusc, manifestat prin febra (39-40 grade C), frisoane, alterarea starii generale.
Durerea este intensa, localizata la ambii rinichi cel mai des (dar si la un singur rinichi). Se poate insoti de polakiurie (nevoia de a urina fecvent), usturimi la urinare, nevoia de a urina neaparat, urina tulbure, aceste fenomene precedand aparitia febrei, durerilor.
Alte manifestari: greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, dureri de cap, dureri musculare si articulare.
Investigatii paraclinice
Tratament
Masuri generale:
Antibioterapia (se incepe dupa recoltarea uroculturii):
Recent introdus in practica medicala este levofloxacina (Tavanic) o quinolona de ultima generatie ce poate fi administrata atat oral cat si intravenos.
La cazurile complicate (litiaza, diabet etc) este recomandata prelungirea antibioticului pana la 6 saptamani.
Formele usoare pot beneficia de tratament cu quinolone de generatia a II-a (Ofloxacin, Pefloxacin), timp de 14 zile de la inceput.
Verificarea eficacitatii tratamentului se face prin repetarea uroculturii la minim 3-10 zile de la inceperea tratamentului.
Profilaxia reaparitiei pielonefritei acute
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii