Mecanismul complex prin care iau nastere calculii renali este, in ciuda tuturor eforturilor necunoscut.
Normal in urina din 24 de ore (1,5-2 litri) se pot elimina pana la 200 mg de calciu (7-8 mmol), intre 500-1100 mg fosfati (50 mmol), pana la 600 mg acid uric/urati (6mmol) sau pana la 45 mg (5mmol) de oxalati.
Litiaza urinara poate fi cauzata de mai multi factori:
I. Factori genetici:
II. Factori fizici:
Un aport lichidian redus sau deshidratarea, indiferent de cauza (climat cald, temperaturi ridicate la locul de munca ce provoaca transpiratie abundenta) favorizeaza cresterea concentratiei sarurilor urinare si implicit, formarea calculilor urinari.
III. Factori alimentari:
IV. Factori biochimici si metabolici:
V. Factori bacteriologici:
Exista germeni (Proteus, Pseudomonas, Klebsiella) ce secreta ureaza - o enzima ce imparte ureea aflata in compozitia urinii in amoniac si bioxid de carbon; amoniacul determina cresterea pH-ului urinar, care la randul sau determina disocierea fosfatului si astfel urina devine suprasaturata pentru fosfatul amoniaco-magnezian, carbonat si calciu, avand loc precipitarea lor.
Litiaza, la randul ei, poate favoriza aparitia unei infectii urinare cu germeni neproducatori de ureaza prin staza (stagnarea) urinara indusa de prezenta calculului (partial sau complet obstructiv).
VI. Staza urinara
Depunerea sarurilor este mult mai facila cand urina "stagneaza" sau curge mai lent decat este normal. Afectiuni ce favorizeaza staza urinara sunt: maladia jonctiunii pielo-ureterale, stenoze (ingustari) ureterale (frecvent TBC), tumori ureterale, compresiuni ureterale extrinseci (de obicei tumorale), obstructii ale colului vezical (tumori maligne sau benigne de prostata, tumori vezicale in regiunea colului), stenoze congenitale de uretra, stricturi uretrale.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii