Tratamentul cancerului de vezica urinara depinde de stadiul in care se afla tumoarea.
Istoricul medical, starea generala de sanatate si consideratiile personale ale pacientului sunt, de asemenea, luate in considerare la intocmirea planului de tratament.
Cele 3 metode standard de tratament care sunt disponibile pentru cancerul de vezica urinara sunt interventia chirurgicala, radioterapia si chimioterapia. In plus, sunt investigate si noi tehnici de tratament, precum terapia fotodinamica si imunoterapia.
Tratamentul chirurgical este luat in considerare doar cand boala se afla in stadiile initiale.
Daca cancerul se localizeaza intr-o zona restransa si nu a cuprins straturile interne ale vezicii, atunci interventia chirurgicala este efectuata fara deschiderea abdomenului.
Un citoscop se introduce in vezica prin uretra, iar de-a lungul sau este condus un instrument numit rezectoscop cu care se indeparteaza tumoarea. Aceasta procedura este numita rezectie transuretrala (TUR). Dupa rezectia cancerului, prin citoscop poate fi trecuta o unda laser cu energie inalta ce distruge prin ardere celulele canceroase remanente - rezectie transuretrala cu fulguratie.
Daca tumoarea a invadat peretii vezicii urinare, operatia va fi efectuata printr-o incizie la nivelul abdomenului.
Cancerele de mici dimensiuni pot fi indepartate prin cistectomie partiala, procedura prin care se inlatura o parte din vezica urinara. Daca tumoarea are dimensiuni mai mari sau daca este prezenta in mai multe zone ale vezicii, se poate apela la o cistectomie radicala. In cursul acestei operatii pe langa intreaga vezica urinara, pot fi extirpate si organe adiacente (prostata - la barbati; uterul, ovarele si trompele uterine - la femei).
Daca vezica urinara este extirpata in totalitate, trebuie creata o alternativa pentru depozitarea urinii inainte de a fi evacuata din organism. In acest scop, o parte din intestin este convertita intr-o "punga" mica si atasata la uretere si la peretele abdominal, in care se creaza un orificiu (stoma) care comunica cu exteriorul - procedura numita urostomie. La o parte din pacienti, urina colectata in "punga intestinala" este directionata si drenata intr-o punga speciala plasata deasupra stomei din peretele abdominal. Punga poate fi apoi golita de catre pacient. In alte cazuri, urina este evacuata de catre bolnav prin introducerea unui tub de drenaj prin stoma direct in punga intestinala.
Radioterapia este in general utilizata dupa efectuarea interventiei chirurgicale, si utilizeaza radiatii cu energie ridicata pentru a distruge orice celula canceroasa remanenta.
Daca tumora este localizata intr-o zona care ingreuneaza accesul chirurgical, sau daca are dimensiuni mari, radioterapia poate fi folosita preoperator pentru a-i reduce marimea.
In stadiile avansate de cancer, se apeleaza la radioterapie pentru a diminua simptome, precum durere, sangerare sau obstructie.
Radioterapia este, in general, aplicata cu ajutorul unei surse de radiatii localizata in exteriorul corpului care focalizeaza radiatia in zona in care se gaseste tumoarea. Ocazional, se poate introduce o placuta de material radioactiv direct in tumoare - radioterapie interstitiala.
Chimioterapia consta in administrarea medicamentelor anticanceroase pentru a distruge celulele tumorale ce au migrat in alte regiuni ale organismului.
Medicamentele se pot administra intravenos sau oral - sub forma de comprimate. De asemenea, medicatia chimioterapica (ex. thiotepa, doxorubicina, mitomicina) poate fi instilata direct in vezica (chimioterapie intravezicala) pentru a trata tumorile superficiale.
In cazul cancerului de vezica urinara, s-a constatat ca este mai eficienta utilizarea unei combinatii de agenti chimioterapici decat a unui medicament unic.
Chimioterapia este aplicata dupa interventia chirurgicala pentru a distruge eventualele celulele canceroase remanente.
Imunoterapia sau terapia biologica, utilizeaza celulele imune proprii organismului in combaterea bolii. Pentru a trata cancerul superficial, bacilul Calmette-Guerin poate fi instilat direct in vezica. Acesta stimuleaza reactia sistemului imun care va ataca celulele tumorale.
Terapia fotodinamica este o metoda noua de tratament care utilizeaza substante chimice speciale si lumina pentru a distruge celulele canceroase. Initial, se introduce in vezica urinara un medicament care mareste sensibilitatea fata de lumina a celulelor canceroase. Apoi, se aplica o lumina speciala la nivelul vezicii pentru a distruge aceste celule.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii