Cancerul prostatei reprezinta 21% din totalitatea cancerelor masculine, fiind cel mai frecvent cancer intalnit la barbati. Incidenta sa este mai mica sub varsta de 50 de ani (10%) si creste progresiv cu fiecare decada de varsta, atingand 67% intre 81 si 90 de ani.
Se afirma chiar ca daca barbatii ar trai 140 de ani, toti ar avea cancer de prostata, chiar daca nu toate ar fi aparente clinic.
Cauze
Semne si simptome
Simptomele apar de obicei in cancerele prostatice local avansate si se traduce prin tulburari de urinare:
O alta categorie de simptome sunt cele datorate metastazelor: dureri osoase, fenomene neurologice, fracturi pe os patologic, astenie, scadere poanderala si semne ale insuficientei renale cronice.
Diagnostic
Tratament
Atitudinea terapeutica in cancerul prostatic depinde de stadiul in care este diagnosticat.
Supravegherea - este propusa in stadiul incipient la bolnavii in varsta, peste 80 de ani, anticipand evolutia lenta a cancerului. Pentru a se decela un eventual puseu evolutiv este necesar controlul clinic (tuseu rectal, eventuale tulburari la urinare, stare generala), ecografic si biologic (PSA) periodic.
Prostatectomia radicala reprezinta singurul tratament curativ (indepartarea tesutului tumoral) si are ca indicatie majora stadiul incipient. Presupune limfadenectomie pelvina (extirparea ganglionilor pelvini), extirparea prostatei, veziculelor seminale si colului vezical. Principalele complicatii postoperatorii sunt impotenta sexuala si incontinenta urinara.
Radioterapia interstitiala (cu granule de Aur sau Iod radioactiv introduse pe cale perineala sau suprapubiana) este indicata in stadiul incipient, la pacientii la care prostatectomia radicala are un risc inacceptabil. Complicatiile sunt destul de frecvente si neplacute: cistite, rectite, impotenta, migrarea granulelor radioactive.
Tratamentul hormonal se bazeaza pe hormonosensibilitatea cancerului prostatic (80% din cazuri) si are drept scop indepartarea stimulului androgenic (90% din hormonii androgeni sunt secretati de testicule si 10% sunt de origine suprarenaliana) prin mai multe metode:
Hormonoterapia este indicata in stadiile avansate local si in cancerul prostatic metastatic actionand atat asupra tumorii prostatice cat si asupra metastazelor.
Jumatate dintre tumorile hormonosensibile devin in timp hormonorezistente, caz in care se recurge la alte modalitati de tratament:
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii