Adenomul de postata
Adenomul de prostata sau hiperplazia benigna a prostatei este o tumora benigna ce se dezvolta in zona centrala a prostatei. Hiperplazia semnifica marirea necanceroasa a prostatei datorita multiplicarii numarului de celule.
Incepand de la varsta de 40 de ani, prostata isi schimba aspectul si cateodata si volumul, cu aparitia unor simptome care se datoreaza dificultatilor care apar la golirea vezicii urinare in timpul urinarii.
Greutatea normala a prostatei la adult este de 15-20 g. In adenomul de prostata, prostata poate atinge o greutate cuprinsa intre 20-200 g.
Cauze
Cauzele aparitiei adenomului de prostata nu sunt bine cunoscute. Sunt incriminate cauze tisulare si hormonale. Pentru aparitia adenomului de prostata este necesara o functie testiculara normala (eunucii nu dezvolta niciodata cancer de prostata).
Simptome
Debutul simptomelor se produce in peste 80% din cazuri la barbatii in varsta de peste 50 de ani. Simptomele includ:
- urinari nocturne frecvente (2-3 mictiuni pe noapte)
- disurie (urinare dificila, cu efort)
- senzatie de corp strain in rect
- erectii nocturne
- jet urinar slab
- picurare dupa urinare
- retentie de urina
- nevoia imperioasa de a urina
- durere suprapubiana
- senzatia de golire incompleta a vezicii
- falsa incontinenta urinara (psudoincontinenta) prin "prea plin" (urina care ramane in vezica depaseste capacitatea de stocare a vezicii )
Simptomele sunt mai accentuate in sezonul rece, dupa mese copioase, dupa consum de alcool, dupa administrarea de droguri alfa stimulante.
Complicatii
Principalele complicatii ale bolii sunt:
- infectioase: adenomita, orhiepididimita, cistite, pielonefrite
- formarea de calculi (pietre) in vezica urinara
- retentia de urina
- ureterohidronefroza - cu evolutie spre insuficienta renala
- litiaza vezicala
Diagnostic
1. Examen clinic: incepe cu tuseul rectal care va constata daca prostata esta marita de volum. Manifestarile clinice de ordin general devin vizibile atunci cand bolnavul este uremic: greata, varsaturi, paloare tegumentara, edeme ale gambelor, somnolenta, halena (respiratie urat mirositoare) uremica
2. Examene paraclinice:
- Tabloul biochimic: cuprinde explorarile de rutina efectuate in perspectiva oricarei interventii chirurgicale: hemoleucograma, glicemie, probe hepatice, probe de coagulare, uree, creatinina, sumar de urina si urocultura, uree urinara.
- Uroflowmetria (debimetria Q): determina fluxul urinar maxim si minim, volumul maxim, durata intregului act mictional si cantitatea de urina eliminata.
Scaderea debitului maxim (normal 20 ml/sec), a celui mediu (normal 12 ml/sec), lungirea duratei urinarii (normal 10-12 sec) sunt semne patologice.
- Explorari imagistice:
- ecografia prostatei pe cale transabdominala (sonda aplicata pe abdomen), transrectala (sonda introdusa in rect) sau chiar transrectala (sonda intodusa in uretra) releva cresterea in volum a prostatei dar si depistarea anumitor complicatii nedescoperite prin examinare clinica.
- radiografia reno-vezicala simpla permite vizualizarea calculilor vezicali, a litiazei prostatice.
- urografia intravenoasa evidentiaza morfologia si functionalitatea aparatului urinar
- uretrocistoscopia ofera informatii cu privire la dimensiunile adenomului si prezenta unor leziuni nedepistate prin alte metode: stricturi uretrale, tumori vezicale, calculi vezicali
Tratament
1. Supravegherea atenta a bolnavului (watchful waiting) - este recomandata pacientilor cu simptome moderate, care nu au un impact major asupra vietii zilnice. Controale ulterioale vor stabili daca strategia terapeutica trebuie schimbata.
2. Tratament medicamentos - trei clase de medicamente sunt luate in discutie:
- Inhibitori de 5-alfa-reductaza: Finasterina (Proscar), Dutasterina (Avodart) - reduc volumul prostatei cu 20-30%, amelioreaza simptomele, imbunatatesc fluxul urinar. Medicamentul este mai activ la persoanele cu prostate mai mari de 40g, iar efectele maxime se ating dupa minim 6 luni de tratament continuu.
- Alfa-blocantele: Alfuzosin, Tamsulosin - reduc contractia musculaturii netede prostatei, uretrei si colului vezical, amelioreaza simptomele, imbunatatesc fluxul urinar. Efectele se instaleaza in primele 48 ore se se mentin pana la 42 luni de tratament.
- Terapia combinata a unui alfa-blocant si a unui inhibitor de 5-alfa reductaza s-a dovedit a avea rezultate superioare.
3. Fitoterapia - se utilizeaza extracte de Serenoa repens (Prostamol uno). Are efect asemanator inhibitorilor de 5-alfa-reductaza insa mai moderat, si efect slab antiinflamator si antiedematos. Eficacitatea ei ramane insa de dovedit.
4. Tratament chirugical.
Se indica in:
- episoade repetate de retentie acuta de urina
- retentie cronica completa de urina
- reziduu vezical important (peste 100 ml) sau infectat
- sangerare importanta la nivelul adenomului
- litiaza vezicala
- asociere cu hernie inghinala
- insuficienta renala
- diverticuli vezicali
- esecul tratamentului medicamentos
- dorinta bolnavului pentru un tratament cu rezultate imediate si de durata
Tipurile de tratament chirurgical sunt:
- Chirurgia clasica. Adenectomia reprezinta excizia adenomului. Este indicata pentru adenoamele mari, cu greutate de peste 70-80 g si care pot asocia litiaza vezicala secundara sau diverticuli vezicali voluminosi care necesita ablatie chirurgicala.
- chirurgia Laser - se recomanda pacientilor care se afla sub tratament cu anticoagulante si celor care doresc sa mentina o ejaculare normala.
- termoterapia cu microunde transuretrala (TUMT)
- criochirurgia - prin racire cu azot lichid la -160 grade timp de 4-6 minute.
- ablatia tesutului prostatic utilizand radiofrecvente joase (TUNA)
- injectarea intraprostatica cu etanol
- montare de sonda uretro-vezicala - la bolnavii gravi, tarati, varstnici;
- montarea de proteze endo-uretrale prostatice