Leucoplazia paroasa este una dintre cele mai frecvente leziuni cauzate de virusul imunodeficientei umane (HIV). Rar, poate sa apara la pacientii imunodeprimati dupa un transplant de organe.
Se considera ca virusul Epstein-Barr joaca un rol important in dezvoltarea leucoplaziei paroase.
Semne si simptome
Leucoplazia paroasa se prezinta ca o pata albicioasa, asimptomatica, adesea proeminenta, ce nu poate fi indepartata prin stergere.
Leziunea se intalneste aproape intotdeauna bilateral pe marginile laterale ale limbii, si se poate raspandi si pe fata dorsala si ventrala a acesteia.
In mod caracteristic, suprafata leziunii este rugoasa si este proeminenta. Insa, pot fi intalnite si leziuni netede si plate.
Leucoplazia paroasa nu este o leziune precanceroasa.
Diagnostic
Diagnosticul se poate realiza prin efectuarea unei biopsii tisulare ci examinare microscopica, hibridizare in situ, reactie de polimerizare in lant si prin microscopie electronica.
Diagnosticul diferential se face cu leziunile cauzate de traumatisme cronice, cu lichenul plan bucal, stomatite infectioase, candidoza cronica, si leziunile keratozice.
Tratament
De regula, leucoplachia paroasa nu necesita tratament, insa in unele cazuri pot fi folosite cu succes aciclovirul sau valaciclovirul.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii