Este o carie acuta, cu evolutie rapida atat in suprafata cat si in pronfunzime, si care debuteaza la copii de varsta mici (imediat dupa eruptia dintilor).
La baza aparitiei cariei de biberon stau obiceiurile alimentare cariogene:
Alti factori importanti in aparitia acestei carii sunt infectia bacteriana si susceptibilitatea copilului.
Caria de biberon debuteaza la o varsta mica, intre 1 an jumatate - 1 an si 8 luni. Este localizata in special la nivelul maxilarului, unde dinti sunt afectati in ordinea eruptiei: incisiv, molar 1, canin, molar 2. La mandibula, pot fi afectati molarul 1, caninul, molarul doi, dar mai tarziu.
Daca caria avanseaza mult pot aparea fracturi ale dintelui sau poate fi afectata pulpa dentara. Astfel apar pulpite, mai ales gangrene complicate cu parodontite apicale acute.
Caria poate provoca multiple tulburari functionale ale masticatiei, fonatiei, fizionomiei si tulburari generale - este afectata cresterea generala (inaltime si greutate scazute). Datorita acestor complicatii pot aparea extractii precoce.
Distributia cariei de biberon este simetrica sau asimentrica in functie de pasajul lichidului indulcit.
Diagnostic
Caria de biberon poate fi depistata la un examen clinic prin radiografie.
Se fac de asemenea teste salivare determinarea cantitatii si calitatii de saliva.
Tratament
Tratamentul cariei de biberon este complex si dificil din cauza numarului mare de dinti afectati, a gravitatii cariilor si din cauza copiilor mici si necooperanti. Exista 2 tipuri de tratament:
Tratamentul profilactic consta in:
Tratamentul restaurator se face in functie de gradul de afectare si in funtie de distructia coronara.
Daca caria nu este complicata (nu a atins pulpa dentara) iar gradul de distructie al tesuturilor dure nu este mare, se fac obturatii (plombari) fizionomice. Daca pulpa nu este afectata, dar distructia coronara este mai mare se aplica coroane prefabricate fizionomice.
Daca pulpa este afectata, inainte de aplicarea obturatiilor sau coroanelor, se face terapie endodontica.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii