Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Cancerul cavitatii bucale

Diagnostic

Medicul va efectua un examen fizic si va evalua simptomele prezente. Daca se suspecteaza diagnosticul de cancer al cavitatii bucale pacientul va fi trimis la un medic oncolog pentru efectuarea unor teste speciale.

Este necesara prelevarea unei monstre din tesutul afectat pentru a detecta prezenta celulelor canceroase. Aceasta procedura se numeste biopsie.

Majoritatea biopsiilor sunt efectuate sub anestezie generala, insa daca celulele canceroase suspectate se gasesc pe suprafata tesuturilor se pot colecta prin punctie-biopsie. Aceasta se realizeaza frecvent prin folosirea unui anestezic local.

In cursul acestui test medicul va utiliza un ac si o seringa pentru a preleva o monstra de tesut in vederea analizei. Desi nu este dureroasa procedura poate crea discomfort.

Daca biopsia determina prezenta cancerului este necesara efectuarea altor teste pentru a indentifica stadiul si extinderea bolii.

Cancerul se poate raspandi din zona initiala in sistemul limfatic. Odata ajuns aici este capabil sa ajunga in orice parte a organismului, inclusiv la oase, sange sau organe. Insa, se intampla rar ca cancerul cavitatii bucale sa se extinda mai departe de nodulii limfatici invecinati zonei afectate, desi in unele cazuri se poate raspandi la oasele invecinate (ex. mandibula).

Astfel, testele vor examina nodulii limfatici, oasele si tesuturile din vecinatatea zonei afectate initial, pentru a indentifica prezenta altor tumori.

Testele ce pot fi efectuate includ: radiografie, RMN, CT si tomografie cu emisie de pozitroni.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii