Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Abcesul dentar

Tratament

Tratament stomatologic

Tratamentul abcesului dentar consta in drenarea puroiului si curatarea zonei afectate pentru prevenirea recurentelor. Se va efectua sub anestezie locala.

Abces periapical. In acest caz, abcesul va fi indepartat prin tratamentul endodontic (de canal) al dintelui afectat. Medicul dentist va indeparta cu ajutorul frezelor dentare procesul carios si va crea o cale de acces catre canalele radiculare. Cu ajutorul unor ace speciale va extrage pulpa infectata din canale fapt ce va permite puroiului acumulat sa se scurga in afara. Apoi va curata riguros canalele cu o solutie antiseptica si le va umple cu un material medicamentos. La urmatoarea sedinta (dupa minim 7 zile) materialul medicamentos va fi indepartat iar canalelor vor fi sigilate permanent cu un ciment stomatologic. In final, se va reface coroana distrusa de procesul carios.

Abcesul periapical poate fi tratat si prin procedura de rezectie apicala ce presupune crearea accesului la colectia purulenta direct prin osul alveolar.

Abces parodontal. In acest caz medicul va inciza abcesul permitandu-i sa se dreneze. Apoi va curata riguros punga parodontala prin chiuretaj subgingival. Acesta procedura consta in introducerea unui instrument cu o muchie ascutita (chiureta) sub gingie si raclarea peretilor pungii pentru a indeparta orice urma de tesut infectat.

Tratament la domiciliu

Acest tip de tratament este utilizat pentru a reduce durerea si tumefactia si NU este un inlocuitor pentru vizita la medicul stomatolog. El include:

  • aplicarea de pungi cu gheata pe obraz pentru a reduce tumefactia
  • administrarea de antialgice disponibile la farmacii fara prescriptie medicala: paracetamol, aspirina, ibuprofen. Aspirina nu trebuie folosita la copii cu varsta sub 16 ani, la femeile insarcinate sau care alapteaza. Inainte de adminsitrare cititi cu atentie prospectul medicamentului. Daca durerea este severa medicul de familie iti poate prescrie un antialgic mai puternic, precum fosfatul de codeina.
  • administrarea de antibiotice prescrise de medicul de familie (ex. amoxicilina, metronidazol). Acestea sunt indicate pentru a preveni raspandirea infectiei si pot fi luate alaturi de antialgice.

De asemenea, pentru a evita inrautatirea durerii incearca sa nu consumi alimente fierbinti sau prea reci, sa mananci pe partea gurii opusa abcesului, si foloseste o periuta de dinti cu fire de consistenta moale.


inapoi  

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii