Cu un tratament adecvat abcesul dentar are un prognostic foarte favorabil. Insa, in cazuri rare, pot sa apara complicatii, multe dintre care se datoreaza raspandirii infectiei atunci cand abcesul nu este tratat la timp.
Chist dentar. Daca abcesul dentar nu este tratat, la baza radacii dintelui se poate forma o cavitate plina cu lichid numita chist dentar. Acesta se poate infecta si trebuie tratat cu antibiotice. Chistul dentar este indepartat prin interventie chirurgicala sub anestezie locala.
Osteomielita. Reprezinta infectia unui os si a maduvei sale. Bacteriile de la nivelul abcesului dentar pot ajunge in circulatia sanguina si infecta orice os din organism. Insa, de regula, infectia este localizata la osul invecinat abcesului. Aceasta conditie poate provoca febra, greata si durere foarte intensa. Osteomielita se trateaza prin administrare orala sau intravenoasa de antibiotice.
Tromboza de sinus cavernos. Raspandirea bacteriilor de la nivelul abcesului poate determina formarea unui cheag de sange care obtureaza sinusul cavernos. Este o afectiune grava ce poate pune viata in pericol. Se trateaza prin administrare de antibiotice si interventie chirurgicala pentru drenarea sinusului.
Angina Ludwig. Reprezinta o infectie grava, potential fatala, a planseului bucal ce poate fi cauzata de raspandirea bacteriilor din abcesul dentar. Determina unflare si durere in zona de sub limba si la nivelul gatului, si in cazurile severe boate bloca respiratia. Este tratata prin administrare de antibiotice.
Sinuzita maxilara. Reprezinta inflamatia si infectia mucoasei sinusurilor maxilare (cavitati pline cu aer gasite in spatele pometilor). Poate fi cauzata de raspandirea infectiei de la nivelul abcesului dentar. Sinuzita maxilara poate provoca febra, sensibilitate si durere in zona pometilor. Se trateaza prin administrare de antibiotic.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii