Se caracterizeaza prin preocuparea totala fata de sine.
Narcisicii au un sentiment grandios al importantei de sine si, in consecinta, cred ca sunt predestinati sa obtina totul de la ceilalti si cand nu reusesc devin furiosi pe ceilalti sau depresivi. Ei cred ca si cei cu care stabilesc o relatie sunt dintre cei alesi. Sunt ambitiosi pana la a ocoli regulile din dorinta de a obtine ceea ce ei considera ca li se cuvine de drept, pot chiar sa-i manipuleze si exploateze pe altii pentru a-si atinge scopurile.
Nu au empatie pentru ceilalti, sunt aroganti si auto-suficienti, dar in fapt senzitivi la ignorarea de catre ceilalti, care le pot rani astfel vanitatea pana la o se decompensa reactiv si chiar psihotic.
Epidemiologie
Prevalenta sub 1% in populatia generala, 2-15% in populatia clinica.
Evolutia este cronica si greu tratabila. Se trateaza comorbiditatile depresive (distimia, depresia matora), reactii decompensate psihotic.
Cu varsta intensitatea manifestarilor se atenueaza odata cu diminuarea sanselor de a-si gonfla domeniile de manifestare ale auto-stimei (cariera, virilitate, frumusete etc.).
Se mai poate complica evolutiv prin aparitia tulburarilor somatoforme sau a adictiilor. Pot suferi, de asemenea crize severe ale "mijlocului vietii" prin confruntarea uneori deconcertanta cu realitatea mai mult sau mai putin derizorie a propriei vieti si cariere.
Tratamentul psihoterapeutic (psihanaliza, terapia orientata catre insight) poate incerca o nivelare a emfazei narcisice. Pacientii narcisici nu suporta tehnicile de grup. Comorbiditatile se trateaza cu antidepresive, stabilizatoare ale dispozitiei, antipsihotice (atunci cand este cazul).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii