Consta in alterarea persistenta sau recurenta a perceptiei de sine.
Persoanele cu tulburare de depersonalizare pot raporta ca se simt detasati fata de propriul corp, traind o stare de "vis" sau de "automat". Frecvent descriu si "derealizare" care consta in perceptia obiectelor lumii exterioare ca fiind stranii sau ireale.
Este important de subliniat ca - in mod izolat - experientele de depersonalizare/derealizare sunt un fenomen comun, fara caracter patologic. Studiile arata ca perioade tranzitorii de derealizare/depersonalizare sunt descrise de pana la 70% din populatie. Mai mult, depersonalizarea se descrie intr-o multitudine de afectiuni psihiatrice (schizofrenie, depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsiva, manie), neurologice (epilepsie, migrena, tumori cerebrale, encefalita), metabolice (hipoglicemie, hipoparatiroidism, hipotiroidism, intoxicatia cu monoxid de carbon sau cu mescalina), sau in situatii speciale (oboseala extrema, deprivare senzoriala, socuri emotionale).
Tratamentul consta in combinarea terapiei psihanalitice cu agenti anxiolitici.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii