Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Tulburarea algica

Tulburarea se prezinta ca un tablou clinic somatoform in care durerea este acuza predominanta si care apare in contextul in care pacientul afirma boala fizica si solicita tratament.

Evolutia este variabila, cu tendinta spre cronicizare. Prognosticul bun este asociat cu mentinerea in activitate a bolnavului.

Semne si simptome

  • Durerea este severa si nu respecta criterii anatomice
  • Daca se asociaza cu o boala somatica, severitatea este disproportionate cu datele clinice obiective
  • Sediul cel mai frecvent al durerii este extremitatea cefalica, fata, zona dorsala inferioara, pelvisul
  • Se poate atunge la complicatii iatrogene (auto-administrare de antalgice opiacee/benzodiazepine), depresie (in 30-50% in cazul celor cu durere cronica), distimie (probabil prezenta la toti bolnavii), anxietate (la cei cu durere acute) si insomnie
  • Preocuparea pentru simptomele dureroase devine progresiv mobilul principal al existentei

Epidemiologie

Prevalenta nu este cunoscuta. Incidenta maxima este in a treia si a patra decada de viata. Simptomele difera in functie de sexe: femeile acuza de obicei cefalee, barbatii dureri ale zonei dorsale. Se mentioneaza istoric familial crescut de depresie, alcoolism si chiar tulburare cu durere psihogena. Tulburarea apare dupa un stresor precipitant.

Tratament

Nu trebuie urmarit obiectivul indepartarii durerii, ci cel al coexistentei cu aceasta. Psihoterapia este principala abordare terapeutica. Se vor evita iatrogenizarile si se vor trata eventualele afectiune asociate.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii