Tulburarea bipolara consta in succesiunea episoadelor depresive cu episoadele maniacale. Toti pacientii care prezinta clinic un episod maniacal, hipomaniacal, mixt sunt considerati bipolari.
Semne si simptome
Episodul maniacal se caracterizeaza prin urmatoarele simptome:
Epidemiologie
Prevalenta bolii bipolare pe durata vietii este de aproximativ 1%. Este la fel de raspandita la femei ca si la barbati.
Debutul se situeaza intre 15-20 de ani (varsta medie 19 ani). Debuteaza rar dupa 40 de ani si daca totusi apare, trebuie suspectate cauze organice.
Evolutie
Boala este recurenta. De aceea, dupa remisiunea primului episod maniacal, tratamentul de intretinere va fi mentinut pe termen lung.
Exista o relatie sezonala, episoadele maniacale apar mai frecvent vara, cele depresive iarna sau vara. Cand episoadele apar exclusiv in relatie cu anotimpurile, vorbim de tulburarea afectiva sezonala.
Episoadele netratate se pot prelungi pana la 6-12 luni, spre deosebire de cele maniacale netratate (3-6 luni). Remisiunea este de obicei completa intre episoade, incidenta pe sexe fiind aproximativ egala.
Tratament
Tratamentul urmareste, in fazele acute ale episoadelor, remisiunea lor, iar in perioada interfazica, mentinerea remisiunii si prevenirea recaderii printr-un tratament stabilizator al dispozitiei, pe termen lung.
Farmacoterapia: sarurile de litiu, indicate in tratamentul acut al maniei, pot fi indicate alaturi de antidepresive si in depresiile severe, in starile mixte si la cei cu ciclizare rapida.
Anticonvulsivantele (carbamazepina, valproatul, lamotrigina, topiramatul, gabapentinul) sunt larg utilizate ca stabilizatoare ale dispozitiei, atat in tratamentul acut al maniei, cat si in cel de mentinere.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii