Simptomele sindromului Aspenger variaza intr-o oarecare masura in functie de varsta copilului.
Copiii mici prezinta probleme in intelegerea elementelor de baza ale interactiunii sociale. Ei isi pot dori prietenia altor copii insa sunt incapabili de a-si face prieteni. Simptomele bolii devin in general mult mai evidente in cursul primilor ani de scoala. In aceasta perioada comportamentul ciudat, stangacia, dificultea in a privi in ochi pe interlocutori, si interesele excentrice ingreuneaza legarea prieteniilor. Desi copilul invata limbajul cu usurinta, el poate vorbi intr-un mod mai galagios, rapid sau neclar. De asemenea, copiii cu sindrom Aspenger sunt extrem de literali in folosirea limbajului; adesea nu inteleg utilizarile simbolice sau umoristice ale vocabularului (de ex. expresii ca "ploua cu galeata").
Adolescenta este una dintre cele mai dificile perioade ale vietii, deoarece interactiunile sociale sunt mult mai complexe la acest grup de varsta si necesita abilitati sociale mult mai bune. In plus, adolescentii cu sindrom Aspenger sunt adesea naivi si pot fi manipulati si inselati cu usurinta de catre colegii lor.
Adultii sunt de regula capabili sa isi termine studiile si sa isi gasesca un loc de munca. O parte dintre acestia devin studenti de exceptie. Dificulatile principale ale barbatilor cu sindrom Aspenger sunt legate de viata personala si mariaj. Acestia isi pot dori foarte tare sa se casatoreasca si sa intemeieze o familie insa nu pot intelege complexitatea interactiunilor sociale asociate cu o relatie ce duce la mariaj. Un barbat cu sindrom Aspenger poate deveni un chirurg sau un muzician desavarsit, insa locuieste cu parintii pana la varsta de 50 de ani.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii