Sindromul Aspenger este definit ca o tulburare pervaziva de dezvoltare. Tulburarile pervazive de dezvoltare reprezinta un grup de afectiuni caracterizate prin doua trasaturi specifice: afectarea interactiunii sociale si probleme de comunicare, atat verbala cat si nonverbala.
Copiii cu sindrom Aspenger invata sa vorbeasca la varsta normala si adesea prezinta abilitati verbale peste medie. Au un nivel de inteligenta normal sau peste medie si se pot hrani si imbraca singuri. Cele mai specifice trasaturi ale sindromului sunt problemele legate de interactiunea sociala, in special in a lega prietenii cu alti copii; dificultatile in comunicarea nonverbala (ex. expresivitatea faciala); obiceiuri verbale ciudate, precum repetarea cuvintelor sau frazelor sau vorbirea pe o tonalitate joasa; o lipsa aparenta a bunului simt si o fascinatie fata de subiecte ciudate sau obscure (ex. partile componente ale unui ceas, orarul trenurilor, informatii astronomice, etc.) care pot inhiba interesul copilului fata de alte interese.
Desi sindromul Aspenger nu este o afectiune fizica propriu-zisa, o parte dintre copiii cu aceasta boala sunt stangaci si efectueaza miscari fizice repetitive ciudate. De asemenea, pot prezenta comportamente ciudate sau excentrice, precum trosnitul degetelor sau datul degetelor peste cap, sau leganatul pe loc. Unii copii cu sindrom Aspenger sunt anormal de sensibili la luminile puternice, sunetele zgomotoase si modificarile de temperatura.
Incidenta precisa a sindromului Aspenger nu este cunoscuta, deoarece nu toti medicii sunt de acord cu definitia exacta a bolii. Unii cred ca sindromul Aspenger este o forma de autism, in timp ce altii il considera o afectiune distincta. Estimarile variaza intre 1 la 250 si 1 la 10000 de cazuri. Ce se cunoaste sigur este ca frecventa bolii este de 4 ori mai crescuta la baieti decat la fete. Se considera ca sindromul Aspenger afecteaza toate rasele si etniile in mod egal.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii