Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Schizofrenia

Semne si simptome

Simptome pozitive (exprimate clinic, activ, productive):

  • halucinatii
  • tulburari formale de gandire
  • idei delirante
  • comportament bizar

Simptome negative (reflecta starile deficitare):

  • aplatizarea afectiva
  • alogia (pierderea caracterului logic al gandirii, pierderea capacitatii de a exprima clar conceptul)
  • avolitia (imposibilitatea de a-si mobiliza functiile psihice pentru actiuni necesare)
  • apatia
  • anhedonia
  • tulburarile de atentie

Tulburarile clinice din schizofrenie sunt asadar, distorsiuni fundamentale ale gandirii, perceptiei, afectivitatii, care evolueaza pe un camp al constiintei clar, cu capacitatea intelectuala pastrata in unele cazuri sau scazuta alteori.

In expresia clinica sunt importante disocierea, delirul, autismul. Disocierea, considerata de unii ca tulburare fundamentala, se refera la pierderea unitatii personalitatii subiectului, manifestata in gandire, afectivitate, comportament. Gandirea schizofrenului se detaseaza de logica comuna, este fie excesiv de concreta fie mai curand rupta de realitate, cu elaborari imaginare sau delirante discontinui si fara coeziune.

Exista o tendinta la simbolism, la abstractizare si un rationalism morbid (o pseudologica, total detasata de real). Cursul gandirii poate fi fluctuant, cu momente de oprire, este dispersat, contaminat de ganduri parazite.

In plan afectiv disocierea se manifesta ca o raceala, o indiferenta fata de altii, o saracire si lentoare a reactiilor emotionale, o reactie defensiva, atitudini negative de dispret, indepartare, ironie. Apar reactii emotionale brutale la frustrari mici, ras aparent nemotivat, crize de anxietate, paratimii.

Ambivalenta afectiva se exprima prin pulsiuni si sentimente contrare. Comportamentul exprima ambivalenta, pierderea unitatii vietii psihice cu atitudini stangace, manierisme, bizarerii, conduite contradictorii, indecizie. Rezulta conduite sociale puternic perturbate, cu izolare sociala, abandon scolar sau profesional, ruperea legaturilor de familie sau a celor afective. Se ajunge la neglitenta corporala, refuz alimentar, mutism.

Autismul priveste perturbarea legaturii dintre viata interioara si lumea exterioara. Este o evadare din realitate, o pierdere a sensului realitatii care duce la o repliere asupra propriei persoane, o izolare intr-o lume impenetrabila.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii