Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Intoxicatia si sevrajul cu stimulente

Intoxicatia cu stimulente

Grupul de substante din aceasta clasa include: cocaina, substante din familia amfetaminei (d-1 amfetamina, dextroamfetamin sulfat, metamfetamina, metilfenidat, ecstasy = metilen dioxi metamfetamina-MDMA precum si diverse decongestive (pseudoefedrina, fenilpro-panolamin hidroclorid) care, luate in doze suficient de mari, provoaca efecte similare amfetaminei.

Semne si simptome

Dozele moderate (mai mici de 30 mg dextroamfetamina) provoaca: activitate simpatica excesiva, midriaza (dilatarea pupilelor), tremor, hipertensiune arteriala, neliniste, temperatura crescuta, frecventa respiratorie crescuta, ritm cardiac crescut, hiperactivitate.

La doze mai mari apar anxietate, atacuri de panica, stare confuzionala acompaniata de diverse tulburari vasomorii (mai ales hipertensiune arteriala severa) si de tulburari de ritm cardiac.

Infarctul miocardic si hemoragia cerebrala reprezinta doua dintre cele mai redutabile complicatii ale intoxicatiei severe cu cocaina sau cu metamfetamina.

In cadrul aceluiasi tablou clinic se descrie psihoza paranoida acuta cu halucinatii auditive, psihoza dificil de distins de forma paranoida a schizofreniei.

Dozele letale sunt de 20-25 mg amfetamina/kg, dar pentru utilizatorii cronici au fost descrise doze letale mult mai mari (pana la 5000 mg amfetamina/zi sau 10 000 mg cocaina/zi).

Tratament

In afara procedurilor standard de tratament al intoxicatiilor, se utilizeaza:

  • Haloperidol 2-5 mg/zi, pentru controlul simptomelor psihotice. Haloperidolul este preferat clorpromazinei. Pe de alta parte, in cazurile de hipertensiune arteriala severa efectul hipotensiv al clorpromazinei se dovedeste benefic (25-50 mg intramuscular, repetat la 2-4 ore pana la controlul simptomelor psihotice). In general este insa preferat haloperidolul, mai ales daca nu se cunoaste exact drogul cu care s-a intoxicat pacientul, multe droguri ilicite avand efecte anticolinergice semnificative, care sunt agravate de administrarea de clorpromazina. De asemeni, haloperitolul este preferat anxioliticelor benzodiazepinice care cresc riscul de violenta.
  • Contentia: poate fi necesara in serviciul de urgenta, datorita riscului crescut de comportament violent.
  • Diazepam intravenos lent, fenitoin sau fenobarbital pentru controlul convulsiilor.

  inainte

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii