Intoxicatia si sevrajul cu sedative, anxiolitice, hipnotice
Intoxicatia cu sedative, anxiolitice, hipnotice
Majoritatea acestor droguri se obtin din farmacii, motiv pentru care multi dintre pacientii care abuzeaza de ele nu considera ca se drogheaza deoarece initial medicamentul le-a fost prescris de medic.
Semne si simptome
Dezinhibitie a impulsurilor agresive si sexuale, precum si alte simptome similare celor din intoxicatia alcoolica: articulare defectuoasa a cuvintelor, incoordonare a miscarilor, mers nesigur, tulburari ale memoriei si atentiei. De obicei, acesti pacienti par sedate, dar pe acest fond apar perioade de hiperactivitate paradoxala sau de labilitate emotionala.
Supradozele de benzodiazepine nu au de obicei risc vital decat in asociatie cu alcool sau cu alte sedative. Supradozele de barbiturice pot fi letale, mai ales la pacientii care, datorita utilizarii indelungate, au dezvoltat toleranta la efectul sedative. Acesti pacienti decedeaza prin stop respirator.
Pacientii ajung frecvent la camera de garda in stare de stupor, cu reflexe osteotendinoase diminuate sau abolite, pupile miotice (contractate). Acestor semne li se asociaza complicatii: insuficienta cardiaca, pnumonie, depresie respiratorie, tulburari de ritm cardiac.
In formele severe pacientul este comatos, cu temperatura scazuta, cu depresie respiratorie marcata si cu insuficienta respiratorie. Hemoragii buloase (mai ales la nivelul mainilor, feselor si genunchilor) pot aparea in supradozele de barbiturice.
Doze letale:
- barbiturice cu durata scurta de actiune: 3g
- barbiturice cu durata lunga de actiune: peste 8 mg/kgcorp
- glutetimid, meprobamat: dozele fatale raportate depasesc de 10-15 ori dozele terapeutice
- benzodiazepine: nu exista cazuri raportate de intoxicatie fatala dupa supradoze orale de benzodiazepine. Combinatiile cu alte sedative (mai ales alcool) sunt insa extreme de toxice si duc frecvent la coma, depresie si stop respirator.
Tratament
- Proceduri generale: administrarea de carbine activate este indicate in special in intoxicatiile cu fenobarbital, meprobamat si glutetimid
- Hipotensiunea arteriala: pacientul este plasat in pozitie Trendelenburg (membrele inferioare pe un plan mai sus decat restul corpului) si se administreaza solutii izotone. La nevoie se administreaza dopamina sau levarterenol
- Renal: pentru barbiturice cu durata de scurta actiune (pentobarbital, secobarbital, ciclobarbital) diureza fortata si alcalinizarea urinii nu au valoare terapeutica. In schimb, hemodializa si hemoperfuzia grabesc eliminarea drogului. Pentru barbituricele cu durata lunga de actiune alcalinizarea urinii este o metoda de baza pentru favorizarea excretiei: pH-ul urinar trebuie mentinut la aproximativ 8, la o diureza de 3-6 ml/kg/ora. Pentru aceasta se administreaza bicarbonat de sodiu 80-130 mEq/1 in solute de glucoza 5%, adaugandu-se la nevoie si 20-40 mEq/l de clorura de potasiu. Hemodializa si hemoperfuzia pot fi utilizate pentru pacientii comatosi care nu au raspuns la masurile anterior descrise.
In privinta benzodiazepinelor nici hemodializa, nici diureza fortata nu reprezinta modalitati eficiente de a elimina mai repede drogul.
- Antidot: intoxicatia cu benzodiazepine beneficiaza de tratament cu flumazenil, antagonist specific al carui efect dureaza 1-4 ore. Doza initiala este de 1 mg, doza ce se repeta la fiecare doua minute pana la maxim 8 mg. Flumazenilul trebuie administrat cu atentie persoanelor cu abuz cronic de benzodiazepine, deoarece poate precipita sevrajul.