Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Hipocondria

Hipocondria consta in prezenta sindromului hipocondriac.

Evolutia este de cele mai multe ori cronica.

Semne si simptome

Simptomul principal este teama/convingerea de a avea o boala somatica grava care poate implica orice simptom sau organ. In tulburarea nevrotica hipocondriaca pacientii atribuie unor senzatii banale semnificatii patologice, considerandu-le semene ale unor diferite boli.

Pacientul prezinta anxietate si uneori chiar o usoara depresie secundara. Frica de prezenta unei boli face parte din hipocondrie. Daca bolnavul citeste intr-o publicatie populara despre simptomele unei boli incepe sa creada ca o are si el.

Simptomele hipocondriace sunt influentate de contextul cultural al pacientului care nu stabileste o relatie buna cu medicul datorita solicitarilor exagerate de examene paraclinice, a unor tratamente anume si a frustrarii pacientului mereu nemultumit de atentia insuficienta care i se acorda. Frustrarea pacientului creste odata cu trimiterea sa la psihiatru.

Trebuie diferentiata de existenta reala a unor tulburari reale, dupa eliminarea carora medicul generalist, internistul, etc. trebuie sa explice cu tact pacientului necesitatea de a accepta un tratament psihiatric adecvat.

Epidemiologie

Incidenta nu variaza in functie de sex. Se intalneste frecvent o boala in copilarie in antecedentele bolnavului, sau boala la unul din membri semnificativi ai familiei, in perioada copilariei pacientului.

Tratament

Vizitele la medic vor fi planificate, obiectivul terapeutic nu este vindecarea, ci controlarea simptomelor.

Vor fi tratate de catre psihiatru afectiunile psihiatrice asociate. Pacientul va fi sustinut psihologic sa-si comute atentia de pe simptomele hipocondriace. Analizele de laborator vor fi recomandate numai daca apar simptome obiectivabile somatic.

Tratamentul psihiatric va combina tratamentul psihofarmacologic adecvat si psihoterapia, inclusiv tratamente de grup psiho-educationale menite sa-i informeze pe pacienti despre realitatea clinica a diferitelor afectiuni reclamate de acestia. Se urmareste comutarea atribuirii unor semnificatii gresite senzatiilor cenestezice, distragerea atentiei de pe auto-observarea propriului corp.

Formele cu debut acut de boala, cu afectiuni asociate, fara tulburari de personalitate asociate au un prognostic mai bun.

Alti factori de prognostic bun sunt nivelul socio-economic mai ridicat, absenta convingerii delirante de boala, absenta beneficiului secundar, care se poate constitui si la hipocondriac cu timpul.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii