Depresia este o afectiune frecventa la varsta a treia.
Cu toate acestea doua treimi din pacientii afectati nu se adreseaza medicului. Mai mult, dintre cei care solicita consultatie pentru simptomele depresive aproximativ 60% nu sunt diagnosticati corect sau sunt incorect tratati (primind fie sedative tip benzodiazepanic sau - in cazul in care primesc antidepresive acestea sunt prescrise in doze prea mici sau/si pe perioade de timp prea scurte).
Depresia este frecvent descrisa la pacientii care sufera de dementa, accidente vasculare cerebrale sau boala Parkinson. Astfel, in cazul pacientilor cu dementa din boala Alzheimer, 25% intrunesc criteriile complete pentru tulburarea depresiva majora, iar in cazul in care se iau in considerare si celelalte tipuri de depresie procentul creste pana la 50%.
Cauze
In aparitia depresiei la varsta a treia sunt incriminate urmatoarele cauze:
Semne si simptome
Simptomatologia depresiei la varstnici difera intr-o masura importanta fata de tabloul clinic clasic al episodului depresiv major. Astfel, spre deosebire de pacientii tineri care raporteaza instalarea si persistenta dispozitiei depresive, varstnicii evita sa semnaleze acest simptom cardinal.
In schimb, pe prim plan sunt anxietatea si simptomele somatice (astenia, cefaleea, palpitatiile, dureri slab localizate, ameteli, dispnee, tulburari gastrointestinale). Aceste acuze somatice mascheaza frecvent modificarea dispozitiei si ingreuneaza diagnosticul. O alta caracteristica a tabloului clinic este prezenta ideatiei psihotice paranoide.
Desi este o afectiune frecventa, depresia varstnicului este rar diagnosticata si tratata in mod corect. Iata cativa dintre factorii responsabili:
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii