Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Deficitul de atentie (ADHD)

Tratament

Educatia reprezinta primul pas in tratarea deficitului de atentie. Intreaga echipa care ia parte la tratament (ce cuprinde in mod ideal parintii, profesorii, medicii, precum si pacientul) trebuie sa inteleaga in totalitate natura acestei tulburari, precum si efectele sale asupra capacitatii de functionare a copilului.

Tratamentele specifice variaza in functie de severitatea semnelor si simptomelor prezente, si de efectele lor asupra abilitatii functionale a pacientului. Terapia comportamentala, antrenamentul, utilizarea sistemelor de organizare si planificare, si psihoterapia de suport pot fi toate benefice la adaptarea copilului la boala.

O parte dintre pacienti prezinta o diminuare a simptomelor cand la tratament se asociaza si medicatia. Medicamentele psihostimulante, precum dextroamfetamina, pemolina si metilfenidatul sunt frecvent prescrise pentru a controla hiperactivitatea si comportamentul impulsiv, si pentru a creste durata capacitatii de concentrare. Ele functioneaza prin stimularea productiei anumitor neurotransmitatori din creier. Efectele secundare pot cuprinde ticuri nervoase, aritmii, scaderea apetitului si insomnie. In general, medicamentele psihostimulante sunt bine tolerate si sigure in majoritatea cazurilor.

La copiii care nu raspund bine la tratamentul cu psihostimulante, se pot administra antidepresante triciclice, precum desipramina si amitriptilina. Efectele secundare includ uscaciune persistenta a gurii, sedare, dezorientare, si artimii cardiace.

Printre alte medicamente ce au fost folosite in tratamentul deficitului de atentie se numara buproprionul (antidepresant), floxentina (antidepresant) si carbamazepina (medicament anticonvulsivant). Clonidina, agent antihipertensiv, a fost de asemenea utilizata in controlul agresiunii si hiperactivitatii la unii pacienti cu ADHD.

Raspunsul copilului la medicatie se schimba o data cu varsta si gradul de maturitate, astfel ca simptomele deficitului de atentie trebuie monitorizate atent, iar prescriptiile ajustate corespunzator.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii