Boala Alzheimer este in prezent incurabila, scopul tratamentului fiind in principal asigurea unei ingrijiri corespunzatoare. Trebuie oferint sprijin atat din punct de vedere fizic cat si emotional, unei persoane care treptat este din ce in ce mai putin capabila sa se ingrijeasca si al carui comportament devine tot mai haotic. Adesea sunt necesare modificari in casa pentru a asigura siguranta bolnavului.
De asemenea, trebuie efectuate vizite regulate la medic pentru a identifica si trata din timp eventuale complicatii, precum infectii ale tractului respirator sau urinar.
Persoanele cu boala Alzheimer sunt frecvent deprimate sau anxioase, si pot suferi de tulburari de somn, alimentatie deficitara, si stare generala de sanatate precara. Fiecare dintre aceste stari poate fi tratata intr-o anumita masura. Este foarte important ca bolnavul sa se alimenteze adecvat si sa efectueze exercitii fizice regulate. Alimentele ce pot fi mancate direct cu mana sunt de preferat fata de cele ce necesita tacamuri. Un mediu calm, bine structurat cu ajutoare orientative simple (ex. calendare sau ceasuri ) pot reduce anxietate si creste sentimentul de siguranta. Alte manifestari psihice, precum depresie, anxietate sau halucinatii, pot fi tratate medicamentos daca este necesar.
Tratamentul medicamentos
In prezent, sunt aprobate doar trei medicamente - tacrine (Cognex), donepezil clorhidrat (Aricept), si rivastigmina (Exelon) - pentru tratamentul bolii Alzheimer.
Tacrine s-a dovedit eficient in imbunatatirea memoriei, insa doar la pacientii cu forma usoara sau moderata de boala, si doar la mai putin de jumatate dintre pacientii carora le-a fost administrat. Efectele sale benefice sunt de regula slabe si temporare, insa contribuie la mentinerea capacitatii de autoingrijire a bolnavului pentru o perioada mai lunga de timp. Cel mai semnificativ efect advers este cresterea nivelului unei enzime hepatice numita alaninaminotransferaza (ALT). Pacientii care urmeaza un tratament cu tacrine trebuie sa efectueze teste de sange saptamanal pentru a monitoriza nivelul de alaninaminotransferaza. Alte efecte secundare includ greata, varsaturi, diaree , durere abdominala, indigestie, si eruptii cutanate.
Donepezil clorhidratul este medicamentul cel mai frecvent utilizat in tratamentul formelor usoare si moderate de boala Alzheimer, desi nu este eficient in toate cazurile iar efectele sale dureaza de la cateva luni la maxim 2 ani. El are doua mari avantaje fata de tacrine: prezinta mai putine efecte secundare si se administreaza 1 data/zi (fata de 3 ori/zi in cazul tacrine). Donepezil clorhidratul nu afecteaza nivelele enzimelor hepatice si nu necesita teste sanguine saptamanale.
Rivastigmina s-a dovedit de ajutor in imbunatatirea capacitatii bolnavilor de a indeplini activitatile zilnice, precum mancat si imbracat, in diminuarea simptomelor psihice, ca agitatia, si in ameliorarea functiilor congnitive, cum sunt gandirea, memoria, si vorbitul.
Niciunul dintre aceste trei medicamente nu stopeaza progresia bolii Alzheimer.
Estrogenul, hormonul sexual feminin, este larg prescris femeilor postmenopauza pentru a preveni osteoporoza. Studiile au aratat ca femeile care urmeaza un tratament cu estrogen prezinta un risc mai scazut de a dezvolta boala Alzheimer, iar la cele care fac boala in cursul tratamentului, incetinesc evolutia afectiunii. Insa, se pare ca estrogenul nu are efecte benefice la femeile la care boala este deja prezenta in momentul inceperii administrarii.
Studiile sugereaza, de asemenea, ca riscul de aparitie a bolii Alzheimer este redus la persoanele care utilizeaza regulat medicamente antiinflanatoare nesteroidiene, precum aspirina, ibuprofen, naproxe, insa nu si acetaminofen.
Antioxidantii sunt substante care protejeaza tesuturile impotriva lezarii oxidative cauzate de catre radicalii liberi. Cercetarile efectuate asupra culturilor tisulare au relevat faptul ca ei inhiba efectele toxice ale beta-amiloidului. De asemenea, se considera ca vitamina E (antioxidant natural) intarzie debutul bolii Alzheimer datorita actiunii specifice asupra celulelor nervoase si asupra sanatatii in general.
Medicamente precum antidepresivele, antipsihoticele, si sedativele sunt folosite pentru tratarea simptomelor comportamentale ale bolii Alzheimer: agitatie, agresiune, tulburari de somn, etc.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii