Diagnosticul bolii Alzheimer este complex, si poate necesita consultatii medicale la mai multi specialisti si in decurs de mai multe luni pana prezenta afectiunii poate fi stabilita.
Diagnosticul incepe printr-o examinare fizica riguroasa si stabilirea unui istoric medical complet. Deoarece exista medicamente disponibile cu sau fara prescriptie medicala ce pot cauza simptome similare celor din boala Alzheimer, este necesara aducerea la cunostinta medicului a tuturor medicamentelor sau produselor naturiste utilizate pana in prezent.
De asemenea, manifestari asemanatoare pot fi provocate si de catre alte stari patologice, precum tumori, infectii, si dementa cauzata de atacuri cerebrale usoare (dementa multi-infarct). Aceste posibilitati trebuie excluse prin teste de sange si urina, investigatii prin rezonanta magnetica (IRM), tomografie cu emisie de pozitroni (PET), tomografie computerizata cu emisia unui singur foton, electroencefalografie, si alte teste.
Exista diverse teste scrise si orale concepute pentru a ajuta in diagnosticul bolii Alzheimer si pentru a-i urmarii evolutia, precum teste ce evalueaza statusul mental, abilitatile functionale, memoria, si concentrarea. Totusi, examenul neurologic este normal la majoritatea pacientilor in stadiile initiale ale bolii.
Una dintre cele mai importante componente in stabilirea diagnosticului este identificarea prezentei depresiei si delirului, intrucat acestea pot fi intalnite alaturi de boala Alzheimer, sau pot fi confundate cu ea (delirul implica diminuarea constientei fata de mediu in care se afla pacientul). Depresia si pierderile de memorie sunt intalnite frecvent la varstnici, iar combinatia lor poate fi adesea confundata cu boala Alzheimer.
In prezent, este disponibil un test genetic pentru identificarea genei APOE e4, insa nu este utilizat in diagnostic deoarece prezenta uneia sau chiar ambelor copii ale genei defectuoase nu asigura cu siguranta faptul ca pacientul va dezvolta sau sufera de boala Alzheimer.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii