Tulburarile anxioase probabil ca reprezinta cele mai frecvente afectiuni psihiatrice. Oricum, anxietatea ca simptom este extrem de raspandita atat in cadrul bolilor psihice cat si ca simptom al unei multitudini de afectiuni medicale. Mai mult, anxietatea apare in mod normal ca raspuns la experiente noi, modificari ale existentei, in fata perspectivei unor boli invaliditante sau a mortii.
Spre deosebire de anxietatea normala, cea patologica este - prin intensitate si durata - un raspuns inadecvat la un stimul dat.
Anxietatea ca simptom este descrisa in multiple boli psihiatrice (depresie, schizofrenie, tulburari de personalitate, patologia psihiatrica a varstei a III-a).
Semne si simptome
Se descriu doua elemente majore ale sindromului anxios: manifestarile psihice st manifestarile fizice ale anxietatii.
Manifestarile psihice cuprind componenta anxioasa (teama fara motiv) dar si o componenta cognitiva importanta (scaderea capacitatii de concentrare, tulburarea memoriei de scurta durata, hiperprosexie voluntara selectiva).
Manifestarile fizice cele mai frecvente sunt:
Clasificarea tulburarilor anxioase
Epidemiologie
Prevalenta la un moment dat pentru tulburarile anxioase primare este de 10-15% in populatia generala. Femeile au o prevalenta de 30,5% de-a lungul vietii, iar barbatii de 19,2%. Prevalenta scade odata cu cresterea statusului socio-economic.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii