Tratamentul anorexiei nervoase cuprinde atat masuri pe termen scurt cat si pe termen lung, si necesita colaborarea intre medicul psihiatru si cel nutritionist, precum si alti specialisti (dupa caz). Evolutia tratamentului este adesea complicata de opozitia pacientului.
Tratament intraspitalicesc
Internarea in spital se recomanda persoanelor anorexice care prezinta urmatoarele caracteristici:
Tratamentul intraspitalicesc include terapie individuala sau de grup, precum si monitorizarea starii de sanatate si hranirea pacientei. Tratamentul necesita de regula 2-4 de spitalizare. In cazurile grave, bolnavii pot fi hraniti cu forta cu ajutorul unui tub introdus prin nas in stomac (tun nasogastric) sau prin tehnici de supraalimentare.
Tratament ambulatoriu
Persoanele anorexice care nu prezinta o malnutritei severa pot primi tratament psihiatric in regim ambulator. Tipurile de tratament recomandate sunt de sustinere, si includ tratament comportamental, precum si terapie individuala sau de grup. Terapia familiala este adesea indicata in cazul pacientilor a caror conditie este strans legata de disfunctia familiala.
Psihoterapia in cazul anorexicilor este un proces lent si dificil, 50% dintre bolnavi continuand sa aibe probleme psihice chiar si dupa refacerea greutatii corporale.
Tratament medicamentos
In tratamentul anorexiei nervoase au fost folosite o varietate de medicamente, precum antidepresive, antianxiaose, inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei, si carbonat de litiu.
Eficienta medicatiei in tratamentul anorexiei este subiect de discutie. Insa, unele studii au aratat ca administrarea de Prozac a ajutat bolnavul sa isi mentina greutatea pe parcursul internarii in spital.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii