Benzodiazepine (diazepam 10-20 mg. intramuscular sau per os (oral)/priza, maximum 100 mg/ zi sau lorazepam 1-4 mg/zi sau oxazepam 30-60 mg/zi, clordiazepoxid 20-50 mg/ priza, maximum 400 mg/zi). Oricare dintre acestea trebuie administrate in cel putin 4 prize/zi.
Oxazepamul, lorazepamul pot fi administrate celor cu atingere hepatica, ele nefiind metabolizate hepatic.
Daca pacientul varsa, nu tolereaza sau nu accepta medicatia orala este de preferat administrarea intramusculara a lorazepamului, care se absoarbe mai rapid pe aceasta cale decat diazepamul.
Rehidratarea prin perfuzii sau per os si reechilibrarea electrolitica, cu asigurarea aportului tiaminic, supravegherea pacientului intr-o camera linistita, bine iluminata (pentru a scadea gradul de anxietate si probabilitatea aparitiei/agravarii fenomenelor de tulburare a perceptiei) vor fi mentinute pentru 48-72 ore.
Este important ca pacientul sa fie atent observat si examinat pentru a putea depista din timp aparitia eventualelor complicatii (pulmonare, de conducere cardiaca, hipertensiune intracraniana, crize convulsive) si a interveni la timp. De altfel, ori de cate ori sevrajul evolueaza catre forme grave, trebuie sa ne intrebam daca nu exista o cauza organica raspunzatoare de aceasta evolutie.
Aproximativ 1-3% din cei in sevraj pot prezenta o criza convulsiva unica, care uneori anunta instalarea sevrajului, situatiile clinice in care apar crize multiple fiind considerabil de rare. In aceasta eventualitate, benzodiazepinele sunt cea mai oportuna optiune terapeutica, dar evaluarea neurologica nu trebuie nicidecum neglitata. Medicatia anticonvulsivanta non-benzodiazepinica nu este indicata pentru prevenirea crizelor convulsivante de sevraj.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii