Majoritatea simptomelor ce se dezvolta la persoanele infestate se datoreaza blocajului sistemului limfatic de catre viermii adulti si substantelor secretate de acestia.
Reactiile organismului la infestatie pot include episoade repetate de febra, frisoane, tremuraturi, transpiratii, cefalee, varsaturi si durere.
De asemenea, pot fi prezente marirea in volum a nodulilor limfatici, "umflarea zonei afectate", ulcere cutanate, dureri osoase si articulare, si dungi rosietice de-a lungul membrelor.
La nivelul nodulilor limfatici sau vaselor limfatice, precum si la suprafata tegumentului, se pot forma abcese.
Infestatia indelungata cu acesti paraziti poate duce la dezvoltarea limfedemului, ce cu timpul duce la marirea semnificativa a membrelor, si organelor genitale. Cel mai frecvent, acest semn specific al elefantizisului este prezent la membrele inferioare. La inceput apare la nivelul gleznei, si evolueaza spre picior si gamba.
Initial, membrul afectat este moale la atingere, dar ulterior va capata o consistenta dura. Tegumentul se inchide la culoare, si pot aparea fisuri prin care bacteriile pot patrunde si cauza infectii ce complica boala initiala.
Microfilariile nu cauzeaza, de obicei, leziuni, dar in unele cazuri, pot provoca eozinofilie.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii