Elefantizisul este cauzat in pricipal de urmatoarele 3 tipuri de viermi paraziti: Wukhereria bancrofti, Brugia malayi si Brugia timori. Dintre acestea trei, Wukhereria bancrofti este responsabila pentru aproximativ 90% dintre totalul cazurilor.
Culex, Aedes, si Anopheles sunt speciile de tantari care poarta si transmit parazitul Wukhereria bancrofti. Speciile Anopheles si Mansonia de tantar sunt purtatoare ale parazitului Brugia malayi. In plus, specia Anopheles poate transmite si Brugia timori.
Femelele tantar infectate introduc larvele parazitului in organismul oamenilor in timp ce sa hranesc cu sangele acestora.
Larvele migreaza catre un canal limfatic, iar apoi se raspandesc in organism prin intermediul sistemului limfatic, pozitionandu-se de obicei in interiorul sau in apropierea nodulilor limfatici.
In cursul acestei perioade ele se matureaza, ajungand intr-un final la stadiul de vierme adult. In functie de specia de parazit, maturarea poate dura de la cateva luni pana la mai mult de un an.
Viermii adulti prezinta lungimi cuprinse intre 3-10 cm si o perioada de viata de 3-8 ani. Ei produc numerosi embrioni vii, numiti microfilarii.
Microfilariile ajung in circulatia sanguina de unde pot fi ingerate de un tantar in timp ce se hraneste, reluandu-se ciclul. Daca nu sunt ingerate de tantari, microfilariile mor in decurs de 12 luni.
Supravietuirea si dezvoltarea microfilariilor depinde in totalitate de specia de tantari care le ingereaza.
Alte cauze mai rare ale elefantiazisului includ:
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii