Chistul hidatic este afectiune provocata de infectarea cu parazitul Echinococcus granulosus. Boala se mai numeste echinococoza uniloculara.
Cainele este gazda definitiva iar omul, ovinele, bovinele sunt gazde intermediare.
Contaminare
In intestinul cainelui parazitul elibereaza mii de oua care sunt ingerate accidental de om. Astfel ouale ajung in intestinul omului unde elibereaza embrioni. Acestia, pe cale sanguina trec prin filtratul hepatic, apoi pulmonar, apoi ajung la orice organ unde se dezvolta chistul hidatic.
Chistul hidatic prezinta o cuticula groasa cu strat extern multilamelat, cu aspect de albus de ou fiert. Partea interna are membrana proligerativa. Chistul contine lichid hidatic care are gust sarat si limpede, si nisip hidatic care contine carlige si protoscolex ale parazitului.
In mod obisnuit este afectat un singur organ.
Prin ruperea unui chist hidatic primar si eliberarea scolexilor se produce echinococoza secundara care poate duce la soc anafilactic.
Semnele si simptomele apar in functie de chisturi, care pot fi intacte, fisurate, sau suprainfectate. Ruperea chistului duce la soc anafilactic, cu potential letal.
Profilaxie:
Tratament
Tratamentul depinde atat de mearimea si localizarea chistului, cat si de simptomele produse de acesta.
Cea mai adecvata metoda de tratament este indepartarea chirurgicala a chistului.
Ca tratament medicamentos se recomanda Albendazol, cere se poate administra inainte si dupa operatie.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii