Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Babesioza

Babesioza reprezinta o infectie rara a eritrocitelor cauzata de un parazit unicelular (Babesia microti), care se transmite la oameni prin muscatura de capusa.

Capusele sunt arahnide de mici dimensiuni ce se hranesc cu sange. Desi unele capuse poarta microorganisme patogene, majoritatea sunt inofensive. Babesia microti este transmis oamenilor prin muscatura capuselor din specia Ixodes scapularis. Aceasta specie se hraneste de obicei cu sangele soarecilor. O capusa devine contaminata cand consuma sangele unui soarece infectat, pe care-l poate transmite prin muscatura unei noi gazde, posibil o gazda umana. Pentru a transmite parazitul, capusa trebuie sa ramana atasata de piele pentru o perioada de 36-48 ore. O data ajunsa in circulatia sanguina, Babesia microti patrunde in eritrocite, se reproduce prin diviziune celulara, si distruge celula gazda. Oamenii infectati cu Babesia microti produc anticorpi ce sunt de ajutor in diagnosticarea infectiei.

Semne si simptome

Parazitul Babesia microti traieste si se divide in interiorul eritrocitelor, distrugandu-le si cauzand anemie. Majoritatea persoanelor infectate nu prezinta simptome vizibile.

La pacientii care se imbolnavesc, simptomele apar la 1-6 saptamani de la muscatura de capusa. Deoarece capusele au dimensiuni mici multi pacienti nu-si amintesc sa fi fost muscati.

Simptomele babesiozei sunt asemanatoare celor prezente in gripa si cuprind oboseala, scaderea apetitului, febra, transpiratii si dureri musculare. De asemenea, boala se poate asocia si cu greata, varsaturi, cefalee, frisoane, hematurie si depresie.

Persoanele cu varsta peste 40 ani, carora li s-a indepartat splina si/sau sufera de o boala grava (ex. cancer, SIDA) prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta o forma severa de babesioza. In aceste cazuri grave, pana la 85% din totalul eritrocitelor pot fi infectate. Aceasta cauzeaza o deficienta eritrocitara grava, potential fatala.

Diagnostic

Diagnosticul bolii se bazeaza pe examinarea microscopica a unei monstre de sange si detectarea prezentei parazitului in eritrocite.

De asemenea, se pot efectua teste pentru a identifica prezenta in sange a anticorpilor specifici parazitului.

Tratament

In cazurile grave, babesioza este tratata cu o combinatie de clindamicina si chinina. Clindamicina se administreaza injectabil iar chinina oral, de 3-4 ori pe zi pentru o perioada de 4-7 zile.

Pentru a reduce numarul de paraziti din sange, pacientii grav bolnavi au fost tratati cu transfuzii sanguine.

Prognostic

Pacientii care prezinta o stare de sanatate buna se vor recupera in totalitate. Babesioza se poate mentine mai multe luni in absenta tratamentului, iar la pacientii cu splenectomie poate pune viata in pericol.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii