Amibiaza este o boala parazitara provocata de parazitul Entamoeba histolytica, parazit intestinal patogen capabil sa invadeze tesuturile intestinale dar si extraintestinal, putand avea raspandire in mai multe organe.
Boala este raspandita in toata lumea cu prevalenta crescuta in climatul cald.
Sursa de infectie este reprezentata de persoanele care elimina prin fecale parazitii. Acestia isi pastreaza viabilitatea in mediul extern si apoi pe cale digestiva (alimente, apa contaminata si maini murdare) infecteaza o noua persoana.
Din punct de vedere morfologic parazitul prezinta 2 forme: trofozoit si chist.
Contaminare
Cand chistul este inghitit ajunge in intestin nemodificat. La nivelul intestinului se dechisteaza rezultand 8 trofozoiti. Trofozoitii migreaza in intestinul gros, adera de receptorii specifici ai celulelor intestinale si elibereaza enzime care produc o necroza superficiala.
Aici se divid, se hranesc cu continutul intestinal si bacterian stabilind o colonie. O parte din acestia sunt eliminati in mediul extern o data cu fecalele.
Amibele penetreaza tesutul intestinal, astfel creand un orificiu, prin care patrund in grosimea peretelui intestinal, inmultindu-se masiv si difuzand.
In leziunile primare, de la nivelul mucoasei intestinale, nu exista suprainfectii bacteriene si reactia inflamatorie este minima. Pe masura cronicizarii leziunile patrund in stratul muscular si prin perforarea stratului profund pot patrunde in cavitatea peritoneala.
Extinderea amibiazei
Amibele ajung in stratul muscular al mucoasei, unde lezeaza peretii venulelor si patrund in torentul circulator, ajungand la ficat.
La nivelul ficatului se inmultesc si produc necroza celulelor ficatului. Treptat leziunile se unesc si formeaza abcesul amibian hepatic.
Amibele pot traversa muschiul diafragma si pot ajunge la plamani, plamanul drept fiind cel mai des afectat.
Amibiaza cutanata se produce atunci cand abcesul de la ficat penetreaza pielea sau la nivel peritoneal cand acolo exista fistule.
Semne si simptome
Evolutie
Corect tratata boala se vindeca fara sechele.
Netratata si prin repetarea puseelor dizenterice se produce colita cronica postamibiana.
Tratament
Tratamentul consta in admninistrarea de amibocide, in special Metronidazol. Acesta se foloseste timp de 5 zile in caz de dizenterie amibiana, si 10-14 zile in caz de abces hepatic sau extindere extraintestinala.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii