Osteosarcomul este o tumoare osoasa maligna care se dezvolta, de regula, in timpul perioadei de adolescenta. Este cea mai frecventa tumoare osoasa canceroasa ce apare la tineri, varsta medie de diagnostic fiind 15 ani.
Pana in ultima etapa a adolescentei sunt afectati in aceiasi masura atat fetele cat si baietii, dupa care, o data cu varsta, apare o incidenta mai crescuta la baieti.
Cauza aparitiei tumorii este necunoscuta. Se considera ca osteosarcomul este determinat de mutatii ale ADN-ului, mostenite sau dobandite.
Cele mai afectate sunt oasele lungi, cu toate ca osteosarcomul poate sa apara la nivelul oricarui os din organism.
Este intalnit cel mai frecvent la nivelul gambei (in apropierea genunchiului), coapsei (in apropierea genunchiului) si bratului (in apropierea umarului).
Osteosarcomul poate metastaza pe cale sanguina la alte organe sau oase din organism.
Factori de risc:
Semne si simptome
Majoritatea pacientilor acuza dureri la nivelul zonei afectate care se pot intensifica in cursul noptii.
Daca tumoarea are dimensiuni mari, prezinta aspectul unei umflaturi, iar pielea din dreptul tumorii este eritematoasa.
Osul afectat este mai fragil si se poate fractura chiar si dupa traumatisme minore. Pacientul prezinta mobilitate scazuta a membrului afectat.
Diagnostic
Pentru a evalua cazurile suspecte de osteosarcom se folosesc mai multe investigatii paraclinice. De regula, se incepe cu efectuarea unor radiografii ale zonei afectate.
Se continua cu o asociere de teste, precum rezonanta magnetica (RMN), computer tomografie (CT), scanari osoase.
In final, pentru confirmarea diagnosticului de osteosarcom este necesara biopsia.
Tratament
Osteosarcomul se trateaza chirurgical. De regula, tratamentul incepe dupa efectuarea biopsiei.
Inainte de a intervenii chirurgical se efectueaza chimioterapie, pentru a micsora tumoarea si pentru a trata orice celula canceroasa raspandita in organism.
Medicamentele utilizate in chimioterapie includ:
Interventia chirurgicala consta in inlaturarea oricarei urme de tumoare. In majoritatea cazurilor, osteosarcomul se inlatura fara a afecta functia membrului. Rar, se pot efectua interventii chirurgicale radicale (amputatie).
Prognostic
Daca tumoarea nu a dat metastaze pulmonare, rata de supravietuire este foarte crescuta. In cazul in care este depistat precoce, acesta poate fi tratat cu succes.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii