Sindromul Adie este o boala neurologica rara care afecteaza pupila ochiului. Pupila afectata este dilatata (mai mare decat in mod normal) și reacționeaza lent la lumina. Cu toate acestea, la unii pacienți, pupila poate fi contractata (mai mica decat in mod normal). Reflexe absente sau slabe sunt, de asemenea, asociate cu aceasta tulburare. Boala nu este nici progresiva, nu pune viata in pericol, si nici nu poate fi inlaturata.
Sindromul Adie afecteaza de obicei unul dintre ochi, dar ocazional poate aparea simultan la ambii ochi.
Sindromul Adie apare mai frecvent femeile tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 40 ani.
Cauze
Nu se cunoaste cu exactitate cauza acestui sindrom, dar i se atribuie un rol afectarii fibrelor nervoase ce inerveaza ochiul de catre infectii virale sau bacteriene, interventii oculare, boli autoimune.
Semne si simptome
In mod normal, pupila se contracta (devine mai mica) in prezența unei lumini puternice sau atunci cand se concentreaza pe obiecte din apropiere. Pupila se dilata in mod normal (se face mai mare) in lumina slaba sau intuneric, atunci cand se focuseaza pe obiecte indepartate, sau atunci cand o persoana este agitata. In sindromul Adie aceste reactii normale la lumină si intuneric nu apar.
La majoritatea pacienților cu sindrom Adie pupila afectata este mai mare decat in mod normal (dilatata) tot timpul si nu se contracta foarte mult sau deloc, ca raspuns la lumina. Pupila se contracta incet atunci cand focalizeaza obiectele din apropiere.
Cu toate acestea, la unii pacienți cu sindrom Adie pupila ramane mai mica decat in mod normal tot timpul.
De asemenea, majoritatea pacientilor cu sindrom Adie au reflexe absente sau slabe. Alte simptome asociate acestui sindrom sunt: dureri de cap, dureri faciale, vedere incetosata, fotofobie, diaforeza (transpiratie excesiva) sau fluctuații emotionale.
Tulburare nu este progresiva si nu provoaca in mod obisnuit un handicap grav. In sindromul Adie, muschii care determină pupila ochiului sa se dilate sau sa se contracte, raman tensionati (tonici), creand astfel simptomele.
Tratament
Tratamentul sindromului Adie nu este in prezent eficient. Instilarea de ezerina creste intr-o oarecare masura confortul vizual. De asemenea, se folosesc picaturi de pilocarpina, lentile de contact fumurii, lentile colorate, etc.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii