Diabetul este o afectiune care apare atunci cand pancreasul nu secreta destula insulina, sau organismul este incapabil sa o proceseze corespunzator.
Insulina este hormonul care regleaza nivelul de zahar (glucoza) din sange. Nivelul crescut de zahar din sange poate determina deteriorarea vaselor de sange din retina (stratul fotosensibil al ochiului).
Cum afecteaza diabetul ochiul?
Pacientii cu diabet sunt mai predispusi sa capete probleme oculare cum ar fi cataracta sau glaucomul, dar efectele bolii asupra retinei reprezinta amenintarea cea mai mare pentru vedere. Majoritatea pacientilor cu diabet dezvolta schimbari ale retinei dupa aproximativ 20 de ani de boala.
Efectele diabetului asupra retinei se numesc retinopatie diabetica.
Cu timpul, diabetul afecteaza sistemul circulator al retinei.
Primul stadiu al bolii se numeste retinopatie diabetica background. In acest stadiu arterele din retina devin slabite si au scurgeri, formand hemoragii microscopice (punctiforme). Aceste scurgeri de sange duc frecvent la inflamare si edem in retina si slabesc vederea.
Urmatorul stadiu este cunoscut ca retinopatie diabetica proliferativa. In acest stadiu problemele circulatorii deprima anumite zone de oxigen ale retinei, acestea devenind ischemice. Vase de sange noi si fragile se dezvolta, sistemul circulator incearca sa mentina un nivel adecvat de oxigen la nivelul retinei. Acest lucru se numeste neovascularizatie. Din pacate aceste vase delicate se lezeaza foarte usor. Sangele se poate scurge in retina si in corpul vitros, cauzand pete sau corpi flotanti impreuna cu slabirea vederii.
In stadii mai avansate ale bolii cresterea acestor vase anormale si cicatrizarile pot cauza probleme severe cum ar fi: dezlipirea de retina si glaucom.
Semne si simptome
Efectele retinopatiei diabetice asupra vederii variaza foarte mult in functie de stadiul in care se afla boala. Iata cateva simptome frecvente ale retinopatiei diabetice:
Diagnostic
Un control oftalmologic este cea mai buna cale de a descoperi boala. Medicul oftalmolog poate diagnostica si trata retinopatia diabetica chiar inainte ca pacientul sa fi prezentat vreo problema de vedere.
Diagnosticul se pune dupa o examinare detaliata a retinei prin oftalmoscopie. Daca medicul oftalmolog descopera retinopatia diabetica poate cere fotografii colorate ale retinei sau un test special numit angiografie cu fluorosceina, pentru a hotara daca e nevoie de tratament. Acest test consta in injectarea unui vopsele in mana, dupa care se fac fotografii colorate ale ochiului pentru determinarea existentei scurgerii de fluid.
Tratament
Cel mai bun tratament este prevenirea dezvoltarii retinopatiei diabetice pe cat de mult posibil. Verificarea frecventa a nivelului de zahar din sange va reduce semnificativ riscul de pierdere a vederii.
In unele cazuri medicul poate alege tratamentul cu injectii la nivelul ochilor. Aceste injectii speciale sunt numite injectii intravitreale si pot contine steoizi sau alte medicamente. Ele au ca efect scaderea inflamatiei si reducerea neovascularizatiei.
Cea mai frecvent folosita metoda pentru a trata formarea de vase noi in retina este un tip de chirurgie laser numit fotocoagulare pan-retiniana. Chirurgul foloseste un laser pentru a distruge tesutul retinian ischemic, care nu se afla in centrul retinei. Desi aceasta metoda creaza puncte oarbe in vederea periferica, ea previne dezvoltarea ulterioara a neovascularizatiei si sigileaza vasele lezate. Scopul acestei metode este de a stopa evolutia bolii.
Vitrectomia este o alta metoda chirurgicala frecvent folosita la pacientii diabetici care sufera de hemoragii vitreene. In cursul unei operatii de vitrectomie, chirurgul inlatura cu antentie sangele si continutul corpului vitros din ochi si il inlocuieste cu o solutie salina. In acelasi timp chirurgul desprinde cu atentie fragmente din corpul vitros care sunt atasate de retina si o pot tractiona, ducand la dezlipirea de retina.
Preventie
S-a descoperit ca pacientii diabetici care reusesc sa-si mentina un nivel adecvat de zahar in sange sufera mai putin de afectiuni oculare. O dieta adecvata si exercitiile fizice joaca un rol foarte important pentru sanatatea generala in cazul diabeticilor.
Totodata diabeticii pot reduce foarte mult posibilitatea coplicatiilor oculare prin programarea controalelor oftalmologice de rutina. Multe probleme pot fi tratate cu mai mult succes daca se descopera de timpuriu.
Peroanele cu diabet ar trebui sa faca un control oftalmologic cel putin o data pe an. Aceste examinari ar trebui facute mai frecvent in cazul in care s-a diagnosticat retinopatia diabetica.
Femeile insarcinate cu diabet ar trebui sa isi programeze un control oftalmoloigc in primul trimestru de sarcina deoarece retinopatia diabetica poate evolua foarte repede in timpul sarcinii.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii