Dezlipirea de retina reprezinta separatia retinei de straturile care o sustin.
Deoarece poate cauza afectarea severa a vederii daca nu este tratata, dezlipirea de retina este considerata o urgenta medicala care necesita atentie medicala si interventie chirurgicala imediate.
Este o afectiune care apare frecvent la persoanele de varsta mijlocie si la cele in varsta.
Dezlipirea de retina are 3 forme:
Semne si simptome
Diagnostic
Diagnosticul de dezlipire de retina se pune in urma unui examen minutios al retinei, prin oftalmoscopie.
Prima preocupare a chirurgului este sa determine daca macula, responsabila de vederea centrala, este dezlipita. In functie de aceasta se determina tipul de interventie chirurgicala si sansele pacientului de a-si recapata vederea.
Ultrasonografia este, de asemenea, foarte importanta pentru examinarea in detaliu a retinei.
Tratament
Tratamentul depinde de tipul, severitatea si locul de dezlipire a retinei.
Retinopexia pneumatica este o procedura de reatasare a retinei. Dupa efectuarea anesteziei locale, chirurgul injecteaza o mica bula de gaz in cavitatea vitreana. Bula apasa pe retina, lipind-o de peretele posterior al ochiului. Ea se reabsoarbe in cursul a 2 saptamani.
Dupa aceasta perioada este necesara o alta interventie ce are ca scop prinderea retinei. Aceasta se face prin crioterapie, metoda ce foloseste oxidul de azot ce ingheta retina sigiland-o, sau poate fi efectuata cu laserul. In ambele cazuri este necesara anestezia locala.
Unele tipuri de dezlipire, din cauza locatiilor si a marimii, sunt tratate prin tehnica cerclaj scleral. Un burete sau o banda de silicon este atasat in jurul globului ocular pentru a mentine retina in pozitie. Dupa ce continutul vitros este indepartat (prin virectomie), si apoi inlocuit cu o solutie salina, chirurgul plaseaza la loc partile dezlipite ale retinei cu ajutorul laserului sau crioterapie. Banda de silicon nu este vizibila si poate fi pastrata permanent in jurul ochiului.
Aceasta tehnica de reatasare a retinei poate produce alungirea ochiului, determinand miopia.
In cazurile rare, cand celelalte tehnici chirurgicale esueaza, se pot folosi uleiurile de silicon pentru a reatasa retina. Continutul corpului vitros este inlaturat si inlocuit cu ulei de silicon, care impinge retina inapoi. Dupa ce retina s-a reatasat uleiul poate fi scos si inlocuit.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii