Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Dacriocistita

Dacriocistita reprezinta infectia sacului lacrimal, ce se gaseste intre nas si unghiul intern al pleoapei.

De obicei rezulta in urma blocarii canalului lacrimonazal, prin care lacrimile ajung din sacul lacrimal in nas.

Blocarea este provocata de infectii banale ale conductului lacrimal, de conjunctivite cronice sau de inflamatii cronice ale mucoasei nazale. Rar, poate fi produsa de tumori din vecinatate, de traumatisme sau de inflamatii ale sinusurilor fetei. Blocarea canalului lacrimonazal impiedica eliminarea lacrimilor care se acumuleaza, producand infectia si inflamatia mucoasei sacului lacrimal care genereaza dacriocistita.

Dacriocistita poate fi acuta sau cronica.

Aceasta afectiune este mai frecventa la copii. Canalele lor lacrimale sunt dezvoltate insuficient si se blocheaza usor.

Bebelusii au episoade frecvente de reinfectie. Insa, in majoritatea cazurilor, problema se rezolva de la sine pe masura ce copilul creste.

La adulti, infectia poate pleca de la un traumatism sau o inflamatie a sinusurilor nazale. In majoritatea cazurilor, insa,cauza este necunoscuta.

Semne si simptome

  • in general afecteaza doar un singur ochi
  • lacrimare excesiva
  • roseata si inflamare
  • scurgeri purulente
  • umflatura inflamata si rosie la unghiul intern al pleoapei inferioare

Diagnostic

Dacriocistita se descopera printr-un control oftalmologic. Medicul va determina extinderea blocajului. Se pot face culturi din secretiile purulente pentru a identifica tipul infectiei. Medicul va determina totodata daca infectia a afectat ochiul.

Tratament

Tratamentul dacriocistitei depinde de varsta, cauza infectiei, daca este cronica sau acuta.

Copiilor, de obicei, li se recomanda masarea gentila a zonei dintre ochi si nas pentru deblocarea canalului. In acelasi timp li se administreaza picaturi cu antibiotice sau unguente cu antibiotice pentru tratarea infectiei.

Interventia chirurgicala poate fi necesara in caz ca tratamentul medicamentos nu este eficient.

Inainte de operatie medicul poate trata copilul cu antibiotice pentru a se asigura ca infectia este inlaturata. Interventia se face sub anestezie generala.

Pentru deblocarea ductului lacrimonazal se foloseste o sonda.

La adulti, medicul poate indeparta obstructia irigand ducatul lacrimonazal cu o solutie salina. Interventia chirurgicala este uneori necesara daca irigarea si antibioticele nu au efect si infectia devine cronica. In aceste cazuri se efectueaza dacriocistorinostomie, sub anestezie generala pentru a crea un nou pasaj de scurgere al lacrimilor.

Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii