Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Neuromul acustic

Tratament

Exista 3 optiuni de tratament pentru neuromul acustic: chirurgie, radioterapie si expectativa. In alegerea tratamentului trebuie luate in considerare starea de sanatate si varsta pacientului, simptomele prezente, si marimea si localizarea tumorii.

Microchirurgia

Indepartarea chirurgicala a tumorii sau tumorilor reprezinta cea mai frecventa metoda de tratament in cazul neuromului acustic. In majoritatea cazurilor se reuseste inlaturarea intreagii tumori. Daca neuromul are dimensiuni mari si cauzeaza simptome semnificative, dar totusi nu este necesara pastrarea auzului la urechea afectata, atunci poate fi extipata doar o parte din acesta. In cursul procedurii, tumoarea este indepartata sub ghidaj microscopic, iar pacientul se afla sub anestezie generala. Daca pastrarea auzului constitue o posibilitate, atunci se va monitoriza auzul pacientului in timpul operatiei.

Majoritatea persoanelor raman in spital 4-7 zile dupa operatie. Recuperarea totala dureaza in jur de 4-6 saptamani.

O mare parte din pacienti prezinta oboseala si discomfort la nivelul capului in urma interventiei. De asemenea, pot sa apara tulburari de echilibru si rigiditate la nivelul gatului si capului.

Aproximativ 20% dintre bolnavi dezvolta anumite complicatii postchirurgicale, insa de regula pot fi rezolvate cu succes si nu determina probleme chirurgicale pe termen lung.

Operatia prezinta ca riscuri atacul cerebral, lezarea trunchiului cerebral, infectii, scurgeri ale lichidului cefalorahidian si lezarea nervilor cranieni. Afectarea auzului si/sau tinnitus-ul rezulta adesea dupa interventie.

Pacientilor li se recomanda efectuarea unui test RMN la 1-5 ani dupa interventia chirurgicala deoarece este posibila reapartitia tumorii.

Radioterapia stereotatica

In cursul radioterapiei stereotactice, sunt aplicate mai multe raze de radiatie de mici dimensiuni asupra neuromului acustic. Radiatia este administrata intr-o singura doza crescuta, sub anestezie locala, si este efectuata ambulator.

Aceasta metoda de tratament este recomandata doar in cazul tumorilor de dimensiuni mici sau medii. Scopul terapiei este de a provoca micsorarea tumorii sau macar de a limita cresterea acesteia. Eficacitatea si riscurile pe termen lung nu sunt cunoscute.

Se recomnada efectuarea testelor RMN pe tot parcursul vietii.

Radioterapia poate determina afectarea auzului, care uneori se manifesta chiar si dupa cativa ani. De asemenea, poate cauza daune nervilor cranieni invecinati, ceea ce duce la aparitia unor simptome, precum amorteala, durere sau paralizia muschilor faciali. In multe cazuri aceste simptome sunt temporare.

Tratamentul prin radioterapie poate, de asemenea, induce formarea altor schwannoame benigne sau maligne. Astfel, aceasta terapie poate fi contraindicata in cazul pacientilor cu neurofibromatoza de tip 2 care prezinta o predispozitie la dezvoltarea tumorilor.

Expectativa

Neuroamele acustice se dezvolta de obicei lent si in unele cazuri se pot opri din crestere si se pot chiar micsora sau disparea complet. Astfel, in anumite cazuri, este indicat sa se amane aplicarea tratamentului si sa se monitorizeze periodic evolutia tumorii prin teste RMN.

Expectativa pe termen lung este recomandata, de exemplu, unei persoane in varsta cu un neurom acustic de mici dimensiuni si cu simptome reduse. De asemenea, aceasta metoda de tratament poate fi indicata pacientilor cu neuroame mici si asimptomatice care au fost detectate in cadrul unei evaluari pentru o alta problema medicala.

Riscul tratamentului prin expectativa este ca tumoarea sa se mareasca in dimensiuni si sa devina mai dificil de tratat.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii