Neuroamele acustice de mici dimensiuni interfera in general doar cu functionalitatea nervului vestibulo-cohlear.
Cel mai frecvent prim simptom al unui neurom acustic il reprezinta afectarea auzului, care este adesea insotita de tinnitus. In majoritatea cazurilor, tulburarea auzului este initial subtila si se inrautateste treptat pana la aparitia surditatii la urechea afectata. La aproximativ 10% dintre pacienti afectarea auzului este brusca si severa.
Neuroamele acustice pot afecta de asemenea functionalitatea ramurii vestibulare a nervului vestibulo-cohlear si cauza vertij si tulburarea echilibrului. 20% dintre tumorile de mici dimensiuni sunt asociate cu vertij periodic care se caracterizeaza prin ameteala. Tumorile mai mari determina mai mult tulburari de echilibru decat vertij. Dezechilibrul, care este caracterizat printr-un sentiment general de instabilitate si stangacie, apare la aproximativ 50% dintre persoanele afectate.
Pe masura ce tumoarea se mareste poate exercita presiune asupra nervilor din regiune. Prin comprimarea nervului cranian V poate provoca durere si/sau amorteala faciala. Compresia nervului cranian VII poate determina spasme, slabiciune sau paralizie a muschilor faciali. Vederea dubla este un simtpom rar, insa poate sa apara atunci cand este afectat nervul cranian VI. Dificultatea la vorbire si/sau inghitire poate fi un simptom daca tumoarea comprima nervii cranieni IX, X sau XII.
Daca nu este tratata, neuromul se poate dezvolta suficient de mult pentru a afecta functionarea trunchiului cerebral. Aceasta duce la cefalee, tulburari de mers si tremuraturi involuntare ale muschilor.
In cazuri rare, cand neuromul acustic nu este diagnosticat si tratat, poate cauza greata, varsaturi, letargie si chiar coma, dificultati respiratorii si deces. In marea majoritate a cazurilor insa tumoarea este descoperita si tratata cu mult inainte de a capata dimensiunile necesare pentru a provoca apritia manifestarilor grave.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii