Mastoidita reprezinta infectia si inflamatia spatiilor de aer cuprinse in osul mastoidian.
Mastoida face parte din osul temporal al craniului. Poate fi palpata ca o proeminenta osoasa posterior si usor superior lobului urechii. Contine spatii mici pline cu aer (celule aeriene). Este conectata cu urechea medie, si astfel atunci cand exista o colectie lichidiana in urechea medie, este prezenta o cantitate mica de lichid si in spatiile cu aer din mastoida.
Afectiunea se dezvolta de regula cand o otita medie acuta este netratata sau tratata necorespunzator si se extinde de la urechea medie la osul inconjurator.
Severitatea mastoiditei variaza de la simpla (puntin lichid ajuns in celulele aerine ale mastoide, in urma unei infectii a urechii medii) la complexa, atunci cand infectia invadeaza periostul osului mastoidian, la foarte grava cand este distrus chiar osul.
De obicei, simptomele apar la zile sau saptamani dupa dezvoltarea otitei medii acute, pe masura ce infectia distruge portiunea interna a procesului mastoid. Se poate forma o colectie de puroi (abces) in os.
Computertomografia arata ca celulele aeriene ale procesului mastoid sunt pline cu lichid. Pe masura ce mastoidita evolueaza, aceste spatii se maresc.
Tratmentul mastoiditei consta in administrarea de antibiotice. Identificarea microorganismului cauzator ajuta la alegerea antibioticului potrivit. In functie de severitatea infectiei antibioticul este administrat la inceput intravenos, iar apoi (pe masura ce pacientul se recupereaza) oral.
Daca in interiorul osului s-a format un abces este necesar drenajul chirurgical sau chiat excizia mastoidei (mastoidectomie).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii