Epistaxisul reprezinta scurgerea de sange din nas (rinoragia).
In practica medicala, epistaxisul se gaseste fie sub forma usoara, fie sub o forma grava , cand pune in pericol viata bolnavului, si necesita interventie obligatorie. In 90% din cazuri, hemoragia nazala este benigna.
Cauze
Cauze locale:
Cauze generale:
Cauzele favorizante ale sangerarilor nazale sunt frecvent intalnite la cei care practica exercitii fizice obositoare, ascensiuni, bai de soare prelungite, excese gastronomice, alcoolice, sexuale, la cei care muncesc la temperaturi inalte sau la mari adancime.
Tratament
Hemostaza (oprirea sangerarii) locala este, fara indoiala, obiectivul major si imediat al oricarei actiuni terapeutice:
Masurile generale:
Mijloacele de oprire a hemoragiei nazale sunt numeroase. Cand este vorba de un tanar care prezinta o sangerare nazala putin abundenta, se cauta mai intai usurarea circulatiei de intoarcere in vena jugulara, descheind gulerul si camasa.
Se aseaza bolnavul pe scaun, i se cere sa sufle nasul si sa elimine astfel cheagurile de sange. Prin aceasta restabilire a permeabilitatii respiratorii nazale, se poate obtine adesea oprirea sangerarii fara a mai fi necesar un alt tratament.
Daca hemoragia continua se foloseste un mijloc simplu: acela al compresiunii digitale pe aripa nazala respectiva, operatie care poate fi facuta de medic, de un ajutor al sau sau de insusi bolnavul, timp de aproximativ 10 minute.
Metoda cea mai simpla si mai usor de aplicat pentru orice practician este cauterizarea (arderea) regiunii sangerande cu o substanta chimica, cea mai utilizata fiind nitratul de argint.
Cand hemoragia este abundenta si nu se opreste prin aceste metode simple, ceea ce se petrece ori de cate ori se produce ruptura unei ramuri arteriale mai importante, este necesara aplicarea tamponamentului nazal. Acesta poate fi facut, dupa necesitate, numai anterior, uni- sau bilateral, sau asociat cu un tampon posterior partial sau total.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii