Trimite unui prieten Printeaza pagina
Boli si afectiuni grupate alfabetic






Scleroza laterala amiotrofica

Tratament

Scleroza laterala amiotrofica nu poate fi vindecata, si nu exista nici un tratament care sa ii poata opri evolutia.

Din anul 1998 a fost apropat pentru tratamentul sclerozei laterale amitrofice medicamentul Riluzole (Rilutek). Se pare ca acesta mareste in medie durata de viata cu trei luni, daca se administreaza regulat din fazele initiale ale bolii. De asemenea, s-a dovedit eficient in incetinirea slabirii fortei musculare.

Un fizioterapeut va colabora cu pacientul si familia acestuia, pentru a implementa un program de exercitii fizice si stretching, in vederea mentinerii fortei si mobilitatii. Inotul este o alegere potrivita pentru majoritatea bolnavilor, intrucat implica majoritatea grupelor musculare.

Unul din efectele inactivitatii este scurtarea musculaturii si aparitia contracturilor. Exercitiile de stretching, efectuate regulat, pot preveni contracturile. De asemenea, pe piata sunt disponibile medicamente care reduc frecventa crampelor musculare.

Un terapeut ocupational poate ajuta la rezolvarea problemelor de miscare si coordonare, oferind sfaturi asupra dispozitivelor necesare si modificarilor ce trebuie realizate in casa.

Tulburarile de vorbire si deglutitie pot fi diminuate prin antrenamentul pus la dispozitie de un medic specializat in acest domeniu.

Sfaturi nutritionale pot fi oferite de catre un nutritionist. Persoanele cu scleroza laterala amiotrofica necesita adesea mancaruri mai moi, pentru a preveni oboseala muschilor masticatori si sufocarea. In stadiile avansate ale bolii, alimentatia poate fi realizata printr-un tub de gastrostomie, care este introdus direct in stomac.

Ventilatia artificiala poate fi folosita atunci cand efortul respirator devine prea dificil. Aparatele moderne sunt mici si portabile, permitand pacientului sa se deplaseze. Ventilatia poate fi realizata printr-o piesa orala sau nazala sau printr-un tub de traheostomie. Acest tub este introdus printr-un orificiu mic realizat chirurgical in trahee.

Natrura evolutiva a bolii inseamna ca bolnavul va necesita in permanenta, mai devreme sau mai tarziu, ajutorul unui asistent personal. Acesta poate fi sotia sau un membru al familiei.


Febra? Durere de spate? Afla cele
mai comune cauze ale semnelor si
simptomelor tale


Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!



© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii