Semnul cel mai timpuriu al bolii este reprezentat cel mai adesea de slabiciunea membrelor, de regula mai pronuntata la inceput pe o singura jumatate a corpului. Pierderea functionalitatii este de obicei mai rapida la nivelul membrelor inferioare la persoanele cu forma familiala a bolii, si la nivelul membrelor superioare la cele cu tipul sporadic.
Slabiciunea picioarelor incepe sa devina evidenta prin cresterea frecventei cu care bolnavul se impiedica de praguri sau dificultatii in urcarea treptelor. Slabiciunea bratelor provoaca initial dificultate in apucarea obiectelor si scaderea dexteritatii degetelor.
Mai rar, primul semn al sclerozei laterale amiotrofice este slabiciunea muschilor inervati de la nivel bulbar, adica musculatura de la nivelul gurii si gatului care controleaza masticatia, inghitirea si vorbirea.
Un pacient cu slabiciune bulbara poate deveni ragusit sau obosit dupa o perioada mai indelungata de vorbit, sau vorbirea devine inexacta.
In plus fata de slabiciune, alte semne importante al afectiunii sunt degradarea musculara si spasmele musculare. Acestea se manifesta de regula dupa ce slabiciunea devine evidenta.
Desi slabiciunea initiala poate fi limitata la o anumita regiune a corpului, scleroza laterala amiotrofica evolueaza aproape in toate cazurile rapid implicand toata musculatura voluntara. Simptomele care se dezvolta ulterior includ pierderea capacitatii de a merge, de a folosi bratele si mainile, de a vorbi coerent sau de a vorbi in general, de a inghiti, de a-si mentine capul in pozitie. Slabirea muschilor respiratorii face ca respiratia si tusea sa devina dificile, iar controlul redus al deglutitiei (inghitirii) creste riscul de a aspira alimente sau saliva in caile aeriene. Inhalarea acestora mareste considerabil posibilitatea aparitiei unei infectii pulmonare, care este adesea cauza decesului.
Majoritatea pacientilor isi pastreaza abilitatea de a controla muschii extraoculari, ce sunt responsabili pentru miscarea ochilor, permitand astfel existenta unei forme primitive de cominicare (prin clipire).
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii