Scleroza laterala amiotrofica este o boala de cauza necunoscuta care afecteaza nervii responsabili pentru miscare. Este cunoscuta si sub denumirea de boala a neuronilor motori sau boala Lou Gehrig.
Scleroza laterala amiotrofica este o afectiune a neuronilor motori, celule nervoase ce pornesc de la creier la maduva spinarii (neuroni motori superiori) si de la maduva la nervii periferici (neuroni motori inferiori), si care controleaza miscarile. In scleroza laterala amiotrofica, din motive necunoscute, acesti neuroni mor, cauzand o pierdere progresiva a capacitatii de a misca orice muchi din corp.
Scleroza laterala amiotrofica afecteaza muschii voluntari, precum cei de la nivelul membrelor si trunchiului. Boala nu altereaza capacitatea senzitiva, gandirea, muschiul cardiac, sau muschii netezi ai sistemului digestiv, vezicii, si altor organe interne. De asemenea, majoritatea pacientilor isi mentin abilitatea de a-si controla muschii oculari. Unele forme de scleroza laterala amiotrofica se pot asocia si cu afectarea intelectului (dementa) sau simptome senzitive.
Temenul „amiotrofica” se refera la pierderea masei musculare, un semn cardinal al bolii; „laterala” indica zona afectata a maduvei spinarii, iar „scleroza” descrie tesutul idurat care se dezvolta in locul nervilor afectati.
Scleroza laterala amiotrofica debuteaza de regula la varsta de 40-70 ani, desi poate apare si la varste mai mici. Barbatii sunt usor mai predispusi la a dezvolta boala.
Afectiunea progreseaza rapid in majoritatea cazurilor. Este fatala in decurs de 3 ani de la debut pentru 50% dintre bolnavi, si in decurs de 8 ani pentru 80%. 10% dintre pacienti supravietuiesc peste 10 ani.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii