Pentru tratarea afectiunii, multi medici prescriu agenti antivirali si/sau steroidieni, insa exista controverse cu privire la eficienta acestora. Parerea comuna pare a fi ca, desi medicamentele nu sunt neaparat necesare, ele nu prezinta pericole si pot fi chiar de ajutor in unele cazuri, in special la pacientii la care paralizia este completa.
Daca totusi se apeleaza la medicamente, administrarea lor trebuie inceputa cat mai curand de la debutul simptomelor.
Medicamentele antivirale, precum aciclovir, famciclovir sau valaciclovir, sunt prescrise pentru a distruge virusii activi si pentru a preveni afectarea ulterioara a nervului facial. Agentii steroidiene, precum prednisonul, sunt utilizati pentru a reduce inflamatia, si astfel compresia nervului facial.
In trecut, se apela la tratamentul chirurgical pentru a dimunua compresia nervului facial. Insa, in prezent, aceasta optiune de tratament este rar folosita deoarece nu garanteaza vindecarea si prezinta un risc crescut de lezare permanenta a nervului.
Necesitatea de a proteja ochiul afectat este universal recomandata. Deoarece bolnavul poate fi incapabil sa inchida pleoapele, ochiul se poate usca, in special in cursul noptii. Uscaciunea excesiva produce lezarea corneea. Tratamentele diurne includ folosirea de lacrimi artificiale si eventual a unei protectii oculare. In cursul noptii, se indica aplicarea de lubrifianti sau unguente vascoase si chiar mentirea ochiului inchis (ex. cu ajutorul plasturelor).
In cazurile de afectare permanenta a nervului facial, se poate apela la tratamente cosmetice, precum injectii terapeutice de toxina botulinica sau tratament chirurgical.
Tratament alternativ
Practicantii de medicina traditionala chinezeasca au folosit inca din trecut acupunctura in tratamentul paraliziei Bell. Exista si indicatii conform carora masajul facial si manipularea chiropractica ajuta la diminuarea simptomelor si imbunatatirea prognosticului. De asemenea, se considera ca injectiile locale sau ingestia de suplimente cu vitamina B12 pot fi de ajutor in tratamentul paraliziei.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii