Conform schemei clasice de clasificare, fiecare forma de afazie este cauzata de afectarea unei diferite portiuni a emisferei cerebrale stangi. Aceasta afectare intereseaza una sau mai multe dintre caracteristicile vorbirii: vorbirea coerenta, numirea (abilitatea de a recunoaste un obiect, o culoare sau un lucru care se identifica cu un anumit cuvant), repetitia (abilitatea de a repeta cuvinte, propozitii si fraze), citirea (abilitatea de a intelege cuvintele scrise si semnificatia acestora), scrierea (abilitatea de a comunica prin cuvinte scrise), si capacitatea de a intelege cuvintele rostite de alte persoane.
Clasificarea clasica a afaziei include 8 tipuri de boala.
Afazia Broca. Numita si afazie motorie, afazia Broca rezulta in urma unei leziuni la nivelul portiunii frontale a ariei cerebrale corespunzatoare vorbirii. Persoanele cu acest tip de afazie pot fi incapabile de vorbire (mutism) sau pot folosi propozitii simple formate din putine cuvinte (desi construirea acestor propozitii necesita un efort sustinut din partea bolnavului). Cuvintele mici, precum interjectii si conjunctii (ex. si, iar, sau), sunt adesea omise in formularea propozitiei, vorbirea capatand un caracter telegrafic. Intelegerea vorbelor rostite de alte persoane nu este de regula afectata, astfel ca pacientii sunt capabili sa inteleaga o conversatie si sa efectueze o comanda. Adesea, ei prezinta o slabiciune in jumatatea dreapta a corpului, fapt ce ingreuneaza scrisul. Abilitatea de a citi este tulburata si pot prezenta dificultati in gasirea cuvantului potrivit cand vorbesc. Bolnavii cu afazie Broca pot deveni frustrati si deprimati, deoarece sunt constienti de tulburarea de vorbire ce ii afecteaza.
Afazia Wernicke. Forma de afazie cauzata de afectarea portiunii laterale a ariei cerebrale responsabile pentru vorbire. Persoanele cu aceasta afazie comunica prin propozitii lungi si neintrerupte, insa de multe ori folosesc cuvinte ce nu sunt necesare sau sunt chiar inventate. De asemenea, prezinta mare dificultate in a intelege cuvintele altor persoane, uneori fiind chiar incapabili de a intelege comunicarea verbala. Abilitatea de a citi este diminuata, si desi pacientii pot scrie, testul prezinta adesea anormalitati. In contrast cu afazia Broca, bolnavii cu acest tip de afazie nu sunt constienti de afectiunea de care sufera.
Afazia globala. Este cauzata de o afectare difuza si extinsa a ariei cerebrale responsabila pentru vorbire. Ca rezultat, toate caracteristicile vorbirii sunt alterate, insa unele pot fi mai intens afectate decat altele. De exemplu, un pacient poate prezenta dificultate in vorbire, insa poate scrie fara probleme. In plus, bolnavii pot suferi de slabiciune si diminuarea perceptiei senzitive in jumatatea dreapta a organismului.
Afazia de conducere. Forma relativ rara de afazie, in care persoanele afectate sunt incapabile sa repete cuvinte, propozitii sau fraze. Vorbirea este in general nealterata, desi in unele cazuri pacientii se corecteaza frecvent si sar unele cuvinte. Desi sunt capabili sa inteleaga cuvintele rostite de alte persoane, bolnavii prezinta dificultate in a gasi cuvantul potrivit pentru a descrie o anumita persoana sau obiect. Impactul acestui tip de afazie asupra capacitatii de a scrie si a citi variaza. De asemenea, pacientul poate prezenta slabiciune in jumatatea dreapta a corpului.
Afazia nominala sau anomica. Acest tip de afazie afecteaza in principal capacitatea de a numi obiecte sau persoane. Ca rezultat, obiectul va fi descris si nu numit. Abilitatea de a intelege cuvintele altor persoane, de a citi, scrie si repeta cuvinte sau propozitii, nu este alterata. Vorbirea este fluenta, cu exceptia pauzelor in care pacientul incearca sa isi aminteasca numele potrivit. Simptomele fizice sunt variabile, iar unii pacienti nu prezinta nici un semn de slabiciune sau de diminuare a sensibilitatii.
Afazia transcorticala. Exista 3 tipuri de afazie transcorticala: motorie, senzoriala si mixta. Caracteristicile vorbirii prezinta diferite grade de afectare in functie de extinderea si localizarea leziunii cerebrale. Capacitatea de a repeta cuvinte, prpozitii sau fraze nu e alterata.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii