Sindromul Gilbert este o afectiune prezenta de la nastere (congenitala). Desi simptomele evidente se manifesta rar, boala poate determina o crestere suficienta a nivelului de bilirubina neconjugata pentru a provoca aparitia unui icter slab.
Icterul este caracterizat prin ingalbenirea pielii si corneei. In sindromul Gilbert, coloratia galbena se observa mai predominant la nivelul ochilor.
Coloratia poate deveni mai pronuntata in conditii de stres, in infectii (in special virale), sau daca pacientul este malnutrit sau deshidratat. De asemenea, menstruatia poate fi un factor favorizant al cresterii nivelelor de bilirubina, si implicit a intesitatii icterului.
Desi icterul este singurul simptom clinic recunoscut, multe persoane cu sindrom Gilbert raporteaza un numar de manifestari comune pe care le atribuie bolii. Acestea constituie deseori motivul pentru care efectueaza testul de sange in care este descoperita accidental boala.
Printre simptomele incriminate se numara:
Aceste simptome par sa se manifeste in grade diferite de intensitate. Aproximativ 30% dintre pacienti sunt asimptomatici.
In urma unui studiu riguros efectuat asupra a 283 de pesoane cu sindrom Gilbert au fost raportate urmatoarele manifestari clinice:
Frecvent raportate: oboseala, cefalee, memorie slaba, ameteala, depresie, iritabilitate, anxietate, greata, apetit scazut, sindrom de intestin iritabil, dureri si crampe gastrice, dureri hepatice si ale vezicii biliare, durere abdominala, tremuraturi, mancarimi, icter
Moderat raportate: insomnie, dificultate in concentrare, atacuri de panica, reactii hipoglicemice la alimente, itoleranta la carbohidrati, intolerante alimentare, intoleranta la alcool, diaree, meteorism, respiratie dificila, palpitatii cardiace, dureri musculare, dureri articulare, amorteala si furnicaturi, slabiciune, scadere in greutate
Ocazional raportate: senzatie de betie, varsaturi, intoleralta la mancarurile grase, reflux gastoresofagian, sete crescuta, durere in piept, spasme musculare, maini si picioare reci, alergii, noduli limfatici mariti, gust amar sau metalic in gura, durere oculara
Rar raportate: schimbari de comportament, sentiment antisocial, intoleranta la medicamente, constipatie, scaune pale, indigestie, durere de spate, piele uscata, senzatie de frig, temperatura scazuta, piele pala, greutate redusa, transpiratii nocturne, transpiratii excesive, imunitate scazuta, gat uscat, sensibilitate la lumina
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii