In fazele initiale ale bolii simptomele pot fi minime, policitemia vera fiind uneori descoperita intamplator in timpul unor teste sanguine de rutina.
Mai frecvent, insa, pacientul prezinta simptome precum cefalee, tiuit in urechi, oboseala, probleme de memorie, ameteala, respiratie dificila, hipertensiune arteriala, tulburari de vedere, furnicaturi sau senzatie de arsura la nivelul mainilor si picioarelor. Un alt simptom al bolii este pruritul (mancarimea), care se poate intensifica dupa o baie sau un dus cald.
Unii pacienti prezinta sangerari crescute in urma unor taieturi minore, sangerari nazale, ulcer gastric sau durere osoasa.
Pe masura ce boala progreseaza pot apare episoade de hemoragii sau tromboza. Tromboza este cauza cea mai frecventa a decesului la persoanele cu policitemia vera. De asemenea, este posibila cresterea nivelului seric de acid uric si aparitia ulcerului peptic.
Aproximativ 10% dintre pacienti dezvolta guta. In 30% din cazuri, in faza tardiva a bolii, maduva osoasa isi inceteaza activitatea, iar pacientul devine sever anemic, necesitand transfuzii sanguine repetate.
Ficatul si splina se maresc, splina putand ajunge chiar sa ocupe toata partea stanga a abdomenului.
Toate informatiile oferite de site-ul nostru sunt strict orientative. Pentru un diagnostic sigur si un tratament adecvat adresati-va medicului specialist!
© 2010 Sfat Medical. Termeni si conditii